Πλένουμε καλά την πάννα και την ανοίγουμε λίγη λίγη.
Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Πλάθουμε μακρόστενα ρολάκια με τη ζύμη και τα τοποθετούμε ένα ένα στην πάννα (μπολια).
Τα τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο που τυλίγουμε τα κουπέπια (ντολμαδάκια).
Ψήνονται πάντα στη σχάρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πάνα είναι ο ασπρος λιπώδες ιστός του γουρουνιού θα τον βρείτε συνήθως κατεψυγμένο. Στην Ελλάδα τον ξέρετε σαν μπόλια. Εμείς στην Κύπρο έχουμε και φρέσκο. Ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.
Άλλη μία κυπριακή συνταγή φτιαγμένη από κόκκινη κολοκύθα.
Συστατικά
ΖΥΜΗ
3 φλ.αλεύρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. νερό ή όσο πάρει
ΓΕΜΙΣΗ
1/2-3/4 κιλού Κολοκύθι κόκκινο
1/2 φλ. πληγούρι
3/4 φλ. ελαιολαδο
1/2 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. σταφιδες
1-2 κ.γ κανέλα
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση καθαρίζοντας το κολοκύθι και κόβοντάς το στη συνέχεια σε μικρούς κύβους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και αφήνουμε να σταθεί 1-2 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και ανοίγουμε σε φύλλο.
Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα μ' ένα πιατάκι γλυκού και βάζουμε 2 κουτάλια περίπου (ανάλογα με το μέγεθος του πιάτου που κόβετε) απο τη γέμιση στο κέντρο.
Διπλώνουμε γυρνόντας λίγο την άκρη του φύλλού προς τα πάνω και πατάμε με πηρούνι ή με τα δάκτυλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Διατηρούνται στην κατάψυξη ψημένες και 1-2 μέρες εκτός ψυγείου...
2 ½ - 3 ποτήρια ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια και κομμένες κομματάκια)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ξερό
λίγο ελαιόλαδο
Οδηγίες
Σε μικρή λεκάνη αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Σε άλλη λεκάνη, αφού ρίξουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, δημιουργούμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε όσο χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, κόβουμε ορθογώνια κομμάτια (αναλόγως πόσο μεγάλα τα θέλουμε), βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, και τα τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε τα ελιοπιτάκια σε αλάδωτο ταψί και αφού τα αλείψουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι πήραν ένα ρόδινο χρώμα.
1 kg άπαχο χοιρινό κρέας με το κόκκαλό του, τεμαχισμένο σε κύβους
1 ποτήρι (200 ml) κόκκινο κρασί
1-2 κουταλιές της σούπας χοντραλεσμένοι σπόροι κολιάνδρου
αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ξυλάκι καννέλα
6 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο
Οδηγίες :
1. Μαρινάρετε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση αποβραδίς.
2. Έπειτα βγάζετε το κρέας και κρατάτε τη μαρινάδα για αργότερα.
3. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα για να τσιγαρίσετε λίγο-λίγο τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσει και να γίνει κάπως τραγανιστό.
4. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κι άλλο λάδι.
5. Σκουπίζετε όλα τα υπολείμματα του λαδιού από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε το κρέας με τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.
6. Κλείνετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
7. Θα πρέπει να έχει πιει σχεδόν όλο του το ζουμί αφήνοντας μια πηχτή σάλτσα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν το κρίνετε απαραίτητο, αφήνετε τα αφέλια να γίνουν για άλλα δέκα λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να πιουν όλο το επιπλέον ζουμί. Είναι εξαιρετικό έδεσμα και συνοδεύεται με πατάτες οι οποίες μαγειρεύονται με τον ίδιο τροπο... Μπορείτε να το βρείτε με το όνομα πατάτες αντιναχτές.
Ασφαλής ως προς την γλουτένη αν ελέγξετε το κρασί.
4 ποτήρια τριμμένο χαλούμι
Ζαμπόν κομμένο σε φέτες για τοστ
Τυρί κίτρινο κομμένο σε φέτες για τοστ
Περιγραφή
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης με σύρμα. Παίρνουμε το χυλό ψήνουμε τις κρέπες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε μια κρέπα βάζουμε λίγο τριμμένο χαλούμι, ένα ζαμπόν κομμένο σε δύο μακρόστενα κομμάτια και ένα τυρί κίτρινο κομμένο με τον ίδιο τρόπο. Τυλίγουμε την κρέπα και τη βάζουμε στο ταψί, αφού γεμίσουμε το ταψί με κρέπες, ρίχνουμε ½ ποτήρι γάλα μια κρέμα γάλακτος και τριμμένο χαλούμι από πάνω. Ψήνουμε στους 200 C για 40-50 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα