2 ½ - 3 ποτήρια ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια και κομμένες κομματάκια)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ξερό
λίγο ελαιόλαδο
Οδηγίες
Σε μικρή λεκάνη αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Σε άλλη λεκάνη, αφού ρίξουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, δημιουργούμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε όσο χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, κόβουμε ορθογώνια κομμάτια (αναλόγως πόσο μεγάλα τα θέλουμε), βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, και τα τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε τα ελιοπιτάκια σε αλάδωτο ταψί και αφού τα αλείψουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι πήραν ένα ρόδινο χρώμα.
1 kg άπαχο χοιρινό κρέας με το κόκκαλό του, τεμαχισμένο σε κύβους
1 ποτήρι (200 ml) κόκκινο κρασί
1-2 κουταλιές της σούπας χοντραλεσμένοι σπόροι κολιάνδρου
αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ξυλάκι καννέλα
6 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο
Οδηγίες :
1. Μαρινάρετε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση αποβραδίς.
2. Έπειτα βγάζετε το κρέας και κρατάτε τη μαρινάδα για αργότερα.
3. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα για να τσιγαρίσετε λίγο-λίγο τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσει και να γίνει κάπως τραγανιστό.
4. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κι άλλο λάδι.
5. Σκουπίζετε όλα τα υπολείμματα του λαδιού από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε το κρέας με τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.
6. Κλείνετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
7. Θα πρέπει να έχει πιει σχεδόν όλο του το ζουμί αφήνοντας μια πηχτή σάλτσα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν το κρίνετε απαραίτητο, αφήνετε τα αφέλια να γίνουν για άλλα δέκα λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να πιουν όλο το επιπλέον ζουμί. Είναι εξαιρετικό έδεσμα και συνοδεύεται με πατάτες οι οποίες μαγειρεύονται με τον ίδιο τροπο... Μπορείτε να το βρείτε με το όνομα πατάτες αντιναχτές.
Ασφαλής ως προς την γλουτένη αν ελέγξετε το κρασί.