ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΕΙΡΕΨΟΥΜΕ....

ΡΕΣΙ
 
Υλικά :

2 1/2 κιλά κρέας χοιρινό ή αρνί ή ρίφι, ανάλογα με την προτίμηση μας [μπορεί να συ­μπεριληφθεί και η ουρά του προβάτου (βάκλα)]
3-4 κιλά σιτάρι
χοντροκοπανισμένο αλάτι νερό

Οδηγίες :

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, ώστε να μην έχει ούτε ίχνος αίματος
και το τοποθετούμε στον πυθμένα μιας βαθιάς κατσαρόλας.
Πλένουμε το σιτάρι το οποίο μπαίνει πάνω από το κρέας.
Υπολογίζουμε ν' αφήνουμε απόσταση περίπου 10 εκατ.
κάτω από το χείλος της κατσα­ρόλας.
Προσθέτουμε νερό να καλύψει τα υλικά.
Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σε κάποια απόσταση από το μάτι.
Δεν ανακατεύουμε, όμως προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.
Όταν αρχίσουν να ψήνονται τα υλικά, αρχίζουμε το ανακάτεμα
και προ­σθέτουμε και το αλάτι.
Αν χρειάζεται και άλλο νερό, προσθέτουμε περιοδικά, ένα φλιτζάνι κάθε φορά.
Επιδίωξη είναι να λιώσουν τα υλικά και να γίνουν σαν πηχτός χυλός.
Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για ν' απορροφηθούν τυχόν υγρά και σερβίρουμε το ρέσι πριν κρυώσει.
 
ΤΑΧΙΝΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικα :

2 φλυντζάνια ταχίνη
6 - 8 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυντζάνι λεμονοχυμός
1/2 φλυντζάνι ελιόλαδο
1 κουτάλι σούπας μαϊντανος ψιλοκομένος
1 φλυντζάνι νερό
αλάτι - πιπέρι

Παρασκευή :

Κοπανίζουμε το σκόρδο μαζί με το αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σε μια μικρή γυάλινη λεκάνη ρίχνουμε την ταχίνη κι ανακατεύουμε μ' αυτη το σκόρδο.
Ρίχνουμε κατόπι λίγο - λίγο το μισό απο το νερό και ταυτόχρονα ανακατεύμε .
Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε μια το λεμονοχυμό , μια το λάδι και μετα το υπόλοιπο νερό μέχρι να τελειώσουν
όλα τα υλικά και να γίνει το μίγμα μια λεία κρέμα. Στολίζουμε την ταχινοσαλάτα μας με μερικές ελιές και φυτεύουμε
στη μέση του δοχείου μια μικρή φούντα από κλωνιά μαϊντανού