ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ...
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Νέες απειλές κατά της Κύπρου
Υψηλών τόνων ήταν οι αναφορές για την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ειδικά για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους εμπλεκόμενους να καταβάλουν προσπάθειες για να πειστεί η ε/κ διοίκηση να τερματίσει πρωτοβουλίες που προκαλούν ένταση όχι μόνο στη νήσο, αλλά και στην περιοχή. Αλλιώς, προειδοποίησε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ενέργεια της Κύπρου να οριοθετήσει μόνη της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να αρχίσει διατρήσεις και μάλιστα σε μία τέτοια χρονική συγκυρία, όπου ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους και να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα στις αρχές του 2012.
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε πως το σχέδιο που προώθησαν το 2004 τα Ηνωμένα Εθνη «έδειξε» ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την αναγκαία πολιτική βούληση να τερματίσει την σύγκρουση. «Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέμεινε πρόθυμη να λύσει την κρίση επιτρέποντας μία ενωμένη Κύπρο χωρίς καθυστέρηση».
Καταλήγοντας, είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά στις προσπάθειες για λύση εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν όμως συνεχίσει «η αδιαλλαξία των Ε/κ», ως εγγυήτρια χώρα δεν θα αφήσει εγκαταλειμμένο για πάντα το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.
ΔΑΝΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συμφωνία προς το τέλος του 2011
Ρωσία και Κύπρος θα συμφωνήσουν για τη χορήγηση ρωσικού δανείου ύψους όχι περισσότερο από 2,5 δισ. Ευρώ προς το τέλος του χρόνου, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σταρτσάκ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεις ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και δεν ολοκληρώθηκαν, σε τελικές συμφωνίες μάλλον θα καταλήξουμε προς το τέλος του έτους, όχι νωρίτερα. Το ύψος θα είναι έως τα 2,5 δισ. ευρώ και εν γένει θα εξαρτηθεί στο τέλος από τις ανάγκες, που θα διαμορφωθούν στη δανειοδοτούμενη πλευρά», είπε ο κ. Σταρτσάκ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί την υλοποίηση του κυπριακού προϋπολογισμού και τα πληρωτέα ποσά, που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες πρακτικά κατέληξαν σε συμφωνία και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες για τη χορήγηση πενταετούς δανείου, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με το σχόλιο του ΡΙΑ-Νόβοστι λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα υφίστανται «σημαντικές δυσκολίες στην οικονομία της γειτονικής Κύπρου, η οποία αντιμετωπίζει απότομη άνοδο του κρατικού χρέους και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης».
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Κόβουν... ψευδοοικόπεδα
Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της Τουρκίας για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά και βόρεια της Κύπρου, χωρίς να αποκλείεται οι έρευνες να μεταφερθούν ακόμα και στα νοτιονατολικά. Μετά τη χθεσινή υπογραφή της περίφημης συμφωνίας Τουρκίας - ψευδοκράτους για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της «ΤΔΒΚ», ξεδιπλώνεται ο τουρκικός σχεδιασμός για αντίποινα με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» ή ακόμα και το νορβηγικό πλοιάριο που έχει εκμισθωθεί, για να είναι αμφότερα έτοιμα να πιάσουν δουλειά μάλλον εντός του Σαββατοκύριακου και κατά πάσα πιθανότητα με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να υπογράψει (με τον Ντερβίς Έρογλου) την εν λόγω συμφωνία στη Νέα Υόρκη και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δείχνοντας ότι θα τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί της παρανομίας, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οικόπεδα χωρίς ΑΟΖ
Αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η «ΤΔΒΚ» θα προχωρήσει με έκδοση αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Με τη συμφωνία, ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας της ΤΔΒΚ περιορίστηκε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με μια γραμμή που προέκυψε από την ένωση 27 γεωγραφικών σημείων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η συμφωνία «σχετίζεται με την έρευνα και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου».
Ο Ερντογάν πέρασε μάλιστα και στην αντεπίθεση, λέγοντας πως θέλει να προειδοποιήσει τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνεργάζονται με την ε/κ πλευρά και πως το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ξεκινήσει μια εργασία με σκοπό να μην γίνουν δεκτές οι εν λόγω εταιρείες στα διάφορα έργα ενέργειας στην Τουρκία και να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις. Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «διαμαρτυρόμαστε για τα ανεύθυνα, προκλητικά και μονομερή βήματα των Ε/Κ», ενώ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία σήμερα και στο μέλλον θα κινηθεί με σωφροσύνη όπως της αρμόζει και δεν θα δώσει βάση σε όσους στηρίζουν ελπίδες στην ένταση και την κρίση». Σε δικές του δηλώσεις, ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως οι Ε/Κ προσπαθούν από το 2003 να εξασφαλίσουν μονομερώς τον φυσικό πλούτο του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές έρευνες, όσον αφορά την Κύπρο, θα κινηθούν κυρίως δυτικά της Πάφου, φτάνοντας ακόμα έως και τα οικόπεδα υπ’ αριθμόν 1, 4, 5, 6, 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.
Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι η Άγκυρα περιορίστηκε στην υπογραφή συμφωνίας υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος, καθώς, αν θα καθόριζε ΑΟΖ, τότε θα κατέρριπτε η ίδια την πάγια πολιτική της θέσης για τη Μεσόγειο (ότι αποτελεί κλειστή θάλασσα και ότι ουσιαστικά τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ παρά μόνο τα ηπειρωτικά εδάφη των εμπλεκόμενων χωρών).
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε καταδικαστέα την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, λέγοντας πως «η Τουρκία διέπραξε ακόμη μία παρανομία, υπογράφοντας συμφωνία με μια παράνομη οντότητα όπως είναι το ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με αυτήν την παρανομία, η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει ένα αυτονόητο δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα, έτσι όπως έχει τοποθετηθεί μέσα από ανακοινώσεις. Και η διεθνής κοινότητα ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα. Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει ακόμη να παρανομεί».
Χωρίς επέμβαση... προς το παρόν
Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν θα επέμβει στρατιωτικά εναντίον της πλατφόρμας της «Noble» στο οικόπεδο 12 έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Απόψε ή αύριο μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την ΤΔΒΚ», δήλωσε λέγοντας ωστόσο πως στην περιοχή βρίσκονται ήδη τορπιλάκατοι και φρεγάτες της Τουρκίας κάνοντας τις προετοιμασίες για τις έρευνες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν υπάρχει η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, απάντησε «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». «Στο ερώτημα αν εμείς θα σταματήσουμε εκείνους (σ.σ. την ε/κ πλευρά) ή θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες, η απάντηση είναι ότι θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, στο άμεσο ερώτημα του Αμερικανού Προέδρου για την τουρκική ναυτική παρουσία γύρω από την περιοχή που διεξάγονται οι κυπριακές δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ο Ερντογάν τον καθησύχασε ότι δεν θα οδηγήσουν σε αντιπαράθεση.
Εν τω μεταξύ ο διευθυντής του Θαλάσσιου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Ινστιτούτου, Χουσεΐν Μπενλί, δήλωσε ότι το «Πίρι Ρέις» είναι έτοιμο στην περίπτωση που του δοθεί έγκριση να ξεκινήσει αμέσως έρευνες.
Πάντως, η εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στον φυσικό πλούτο δυτικά και βορείως της Κύπρου αλλά ότι έχει και βλέψεις στα νότια και ανατολικά. Σε αυτό το πλαίσιο γράφει πως ιδιαίτερη σημασία έχουν για την Τουρκία η χερσόνησος της Καρπασίας αλλά και το Βαρώσι το οποίο, όπως γράφει η εφημερίδα, «βλέπει» ακόμα και το οικόπεδο 12.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Η επικείμενη έναρξη των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου και οι απειλές της Τουρκίας, η συνέχιση της διαδικασίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί και οι αντιδράσεις των συντεχνιών στα μέτρα για την οικονομία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
Ο «Πολίτης», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Χριστόφιας: Δευτέρα ξεκινά το γεωτρύπανο», γράφει:
«Μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών επικράτησε συναντίληψη για τους διπλωματικούς χειρισμούς στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και για το γεγονός ότι η Λευκωσία διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα για τη διαχείριση της κατάστασης. Κοινή ήταν πάντως η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα και όχι κάποιο θερμό επεισόδιο επί ξηράς. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ικανοποίησε και το αίτημα να ενημερωθούν τα κόμματα για το συμβόλαιο με τη Noble. Θα το προωθήσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και θα έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων».
Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Δεσμεύθηκε για αξιόπιστο πόρισμα», αναφέρει πως τη δέσμευση έναντι των συγγενών κα της κυπριακής κοινής γνώμης ότι θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και σοβαρό πόρισμα για τους ενόχους της τραγωδίας στο Μαρί ανέλαβε ο Πόλυς Πολυβίου με δήλωσή χθες, τελευταία ημέρα των ακροάσεων. Αλλού αναφέρει πως αντιδρά η ΟΗΟ ΣΕΚ για το β’ πακέτο μέτρων για την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα γίνει νέα προσπάθεια την Τρίτη αφού χθες δεν λήφθηκε απόφαση για το θέμα.
«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρικυμία στη Μεσόγειο», αναφέρει πως στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση, έχοντας ως φόντο την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο «Αφροδίτη». Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε πως στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σχέδιο Β’ στις έρευνες», αναφέρει πως λίγα 24ωρα πριν να αρχίσουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Λευκωσία αποφάσισε να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Αλλού αναφέρει πως ο αλτρουισμός του Αντρέα Ιωαννίδη και του Λάμπρου Λάμπρου αναδείχθηκε από την κατάθεση του αντιπλοίαρχου Χαραλάμπους στην Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί.
Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Μας θωρακίζουν οι ενέργειες της Κυβέρνησης», αναφέρει πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο έχουν θωρακίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό της πλούτο έναντι των τουρκικών απειλών. Για αυτές τις ενέργειες και τα περαιτέρω βήματα ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους αρχηγούς των κομμάτων, στα πλαίσια συνεδρίας του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διεμήνυσε πως το ΑΚΕΛ δεν πλήττεται γιατί είναι ζυμωμένο με το λαό.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκέψεις από την ΕΕ για ελέγχους στα σύνορα», αναφέρει πως τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να δουν τους ελέγχους συνόρων με τους γείτονές τους να αποκαθίστανται στο μέλλουν εάν κατ’ επανάληψη αποτυγχάνουν να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με πρόταση που έκανε η Κομισιόν. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η συντεχνία των καθηγητών ανακοίνωσε χθες πως θα πραγματοποιήσουν μονοήμερη απεργία διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας και απείλησαν να κλιμακώσουν τα μέτρα τους αναλόγως των εξελίξεων.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΑ....
ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Τεράστια επιτυχία (μια ακόμη) για τον ΑΠΟΕΛ ο οποίος χθες βράδυ νίκησε με 2-1 στη Λευκωσία την πρωταθλήτρια Ρωσίας Ζενίτ στην πρεμιέρα των ομίλων του ChampionsLeague. Αυτή ήταν και η παρθενική του νίκη σε ομίλους της διοργάνωσης.
Απέναντι σε μια ομάδα με πολλά αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και με προϋπολογισμό δεκαπλάσιο από τον δικό του, ο ΑΠΟΕΛ έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Ήταν καλύτερος σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο από την μεγάλη αντίπαλό του ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τις 2-3 καλές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Η Ζενίτ τελείωσε το ημίχρονο χωρίς να έχει ούτε ένα σουτ εντός εστίας.
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι γαλαζοκίτρινοι προσπάθησαν να πιέσουν για να πετύχουν κάποιο γκολ ωστόσο κόντρα στη ροή του αγώνα και μετά από μια ωραία αντεπίθεση οι ρώσοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ με τον Ζιριάνοφ στο 63’. Μετά τα πρώτα λεπτά της «παγωμάρας» ο ΑΠΟΕΛ ανέκτησε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κατόρθωσε στο 73ο λεπτό να ισοφαρίσει με σουτ του Γκουστάβο Μαντούκα μετά από όμορφη επιθετική ενέργεια των συμπαικτών του και ένα σουτ του Πίντο το οποίο κατέληξε «πάσα» στα πόδια του βραζιλιάνου. Δυο λεπτά αργότερα και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στο στάδιο της πρωτεύουσας ο σκόρερ τροφοδότησε με όμορφη πάσα τον Αίλτον ο οποίος δείχνοντας την μεγάλη του κλάση με ένα εξαιρετικό πλασέ κάρφωσε την μπάλα στα δίκτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Μαλαφέεβ και το ΓΣΠ πήρε φωτιά. Δεν έφτανε αυτό για τους ρώσους μετά από ένα λεπτό ήρθε και η αποβολή του Άλβες που τους άφησε με 10 παίκτες.
Τα τελευταία λεπτά του αγώνα οι ρώσοι πίεσαν, είχαν κάποιες ευκαρίες και ένα δοκάρι αλλά τα παλικάρια μας άντεξαν και μας χάρισαν μια τεράστια νίκη με μια επική, μάλιστα, ανατροπή. Ο ΑΠΟΕΛ πλέον μπορεί να κάνει όνειρα κατάληψης της 3ης θέσης του ομίλου ενώ οι προεκτάσεις της μεγάλης αυτής νίκης επεκτείνονται και στο οικονομικό κομμάτι αφού η νίκη στους ομίλους ισοδυναμεί με …φιλοδώρημα 800.000 ευρώ από την UEFA, ενώ, τα σχόλια από τον ελλαδικό καθώς και τον ξένο τύπο είναι τόσο κολακευτικά, που μόνο περηφάνια μπορεί να νιώσει κανείς διαβάζοντάς τα…
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣΕλίτσες, μικρές και μυρωδάτες, που τρώγονται και σαν τσίμπημα.
Τι χρειαζόμαστε:
Πως το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι ελίτσες διατηρούνται μέχρι και μια βδομάδα εκτός ψυγείου, αν δεν έχει πολύ ζέστη. Στο ψυγείο διατηρούνται περισσότερο, αλλά δεν το προτιμώ γιατι παγώνει το λάδι.
|