ΕΙΔΗΣΕΙΣ 27/0410
Λευκωσία: Σε καλό πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση πάνω στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, «οι ηγέτες συνέχισαν σήμερα τη συζήτησή τους στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας σε καλό πνεύμα. Θα συναντηθούν την Πέμπτη (5 Μαΐου) στις 4:00 μμ για να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση».
Ανέφερε επίσης ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου στις 3:00 μμ.
Ερωτηθείσα αν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση, η κ. Μπάτενχαϊμ επανέλαβε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.
Δηλώσεις Χριστόφια μετά τη συνάντηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έθεσε τα πράγματα στη θέση τους, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση εδώ και τώρα, αλλά αυτή να είναι συμφωνημένη, να πληροί τις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να τιμηθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Έρογλου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Έρογλου απέδωσε τα όσα είπε σε παραπληροφόρηση που έτυχε από δημοσιογράφους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συνέχισαν τη «συζήτηση για τα θέματα της αστυνομίας που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια».
Ανέφερε ότι έθεσε στον κ. Έρογλου τα όσα έχει δηλώσει. «Έθεσα τα πράγματα στη θέση τους και για τα θέματα δήθεν πολέμου που είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να κάμει, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχει θέσει χωρίς να υπάρχει θέμα. Νομίζω παραδέχθηκε ότι τον παραπληροφόρησαν δημοσιογράφοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε να τον συναντήσει λόγω των εορτών του Πάσχα, και αν και σε αυτό οι δημοσιογράφοι τον παραπληροφόρησαν, ο Πρόεδρος απάντησε «και αυτό, τέλος πάντων, νόμιζε ότι επειδή πέρσι - και είναι αλήθεια ότι στις γιορτές του Πάσχα είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει συνάντηση - νόμιζε ότι ίσχυε και φέτος. Αλλά τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί από κανένα. Εάν εγείρετο θέμα, εγώ ήμουν πανέτοιμος να συναντηθούμε και μέσα στις γιορτές του Πάσχα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου για «κράτη και λαούς», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «αυτό είναι παλιό τροπάρι. Κάθε φορά θα συζητώ ότι δεν έχει κράτος ο κ. Ερογλου και ότι είναι ένας λαός, δύο κοινότητες; Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι παλιά ιστορία την οποία τι αναμασούμε και εμείς, δεν το καταλάβω περισσότερο».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι «ο κ. Ερογλου τα έχει πει πολλές φορές. Τί θέλετε από μένα; Θέλετε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας και ότι το κράτος ένα θα είναι και δεν μιλούμε για νέο συνεταιρισμό, ότι μιλούμε εμείς, τουλάχιστον, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος; Το επαναλαμβάνω, αυτό λέω κάθε φορά».
Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ να δυσκολέψουν τα πράγματα για λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως το ξεκαθάρισα. Εμείς θέλουμε λύση πριν από την έναρξη της προεδρίας. Το θέμα είναι να δώσουμε το χέρι».
«Οταν μιλούμε ξανά για νέο συνεταιρισμό και για δύο κράτη που θα συνεταιριστούν, πώς θα γίνει λύση; Και όταν έχουμε την Τουρκία με τόση αλαζονεία και κυνισμό να απευθύνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την ΕΕ. Θέλουμε λύση εμείς εδώ και τώρα. Το θέμα είναι να υπάρχει συμφωνημένη λύση και υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Και κάμποσες συγκλίσεις με τον κ. Ταλάτ τις οποίες πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε.