Απογοήτευση για την οικονομία...
Απογοητευμένοι οι Κύπριοι για οικονομία.Οι δαπάνες, η ανεργία, ο δημόσιος τομέας επιδεινώνουν την κατάσταση
Ένας στους τρεις Κυπρίους θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου θα επιδεινωθεί σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το Κυπροβαρόμετρο 2010, το οποίο διενήργησε η RAI Consultants σε συνεργασία με τη Marfin Laiki Bank.
Έμφαση στη μείωση των δαπανών και στη συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρεί η μερίδα του λέοντος των Κυπρίων, όπως καταδεικνύει το Κυπροβαρόμετρο 2010, το οποίο διενήργησε η RAI Consultants σε συνεργασία με τη Marfin Laiki Bank. «Έξι στους δέκα τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των δαπανών ως το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης τέσσερις στους δέκα τάσσονται υπέρ των περικοπών του κρατικού μισθολογίου», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της η RAI Consultants Ολύμπιος Τουμάζος.
H έρευνα, μέρος της οποίας επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έλλειμμα, τις επενδύσεις και εκτιμήσεις ή προθέσεις για την αγορά ακινήτων, αποτυπώνει την απογοήτευση των Κυπρίων για τις προοπτικές της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση. Οι αντιλήψεις για την πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζουν, ενδεχομένως, τον δημόσιο διάλογο και προσωπικά βιώματα. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρουσίασε αισθητή ή μικρή επιδείνωση, μειώθηκε στο 68% από 80% το 2008. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας για το 2011, οι εκτιμήσεις παραμένουν απαισιόδοξες, αφού το 48% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα είναι χειρότερη, ενώ το 27% απαντούν ότι θα μείνει η ίδια.
Χαμηλές οι προσδοκίες και για… το πορτοφόλι τους
Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι δυσοίωνες, αφού τα ποσοστά όσων δηλώνουν επιδείνωση παραμένουν ψηλά με οριακή μόνο μείωση σε σχέση με το 2009 (51% έναντι 53%). Το ποσοστό που δηλώνει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης το 2009/2010 είναι το ψηλότερο από το 1997. Σε σχέση με την προσωπική κατάσταση ένα σημαντικό ποσοστό (35%) απαντούν ότι θα χειροτερεύσει, ενώ το 44% εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει αλλαγή. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας παρά για τις επιπτώσεις στην προσωπική τους κατάσταση.
Ποιοι παράγοντες συνδέονται για την κυπριακή οικονομία
Άρρηκτα συνδεδεμένα είναι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας με τις ψηλές καταναλωτικές δαπάνες, την ανεργία, τον δημόσιο τομέα, τις διακυμάνσεις του τουριστικού τομέα, τη διαφθορά, τις τράπεζες και τη χαμηλή παραγωγικότητα, σύμφωνα με το Κυπροβαρόμετρο. Σε άλλη ερώτηση για τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, 27%, αναφέρουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η αύξηση των φόρων κατανάλωσης και του φόρου εισοδήματος.
Η γραφειοκρατία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας υπηρεσίας
Ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υπηρεσία θεωρούνται η γραφειοκρατία (31%), οι ψηλοί μισθοί (28%), ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων (17%), οι ψηλές δαπάνες (7%), οι συντάξεις (7%). Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις συγκεκριμένων οργανισμών παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση των ερωτηθέντων προς την κατεύθυνση σύμφωνης γνώμης από το 2007 και μετά.
Στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις
Τα ποσοστά συμφωνίας με την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών ανήλθαν στο 63% το 2010 έναντι 28% το 2007. Αντίστοιχα τα ποσοστά συμφωνίας για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών ήταν 52% έναντι 30% το 2007, για τα Λιμάνια 49% έναντι 24%, για τα Ταχυδρομεία 48% έναντι 25%, για την Αρχή Ηλεκτρισμού 47% έναντι 26% και για την Υδατοπρομήθεια 40% έναντι 19% το 2007. «Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των Κυπρίων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών», επισήμανε ο Ολύμπιος Τουμάζος.
Αγορά ακινήτων η καλύτερη επένδυση για τους Κυπρίους
Ανατροπή των ποσοστών σε σχέση με τα παλαιότερα Κυπροβαρόμετρα παρατηρείται και στην ερώτηση πώς θα επένδυαν οι Κύπριοι ένα ποσό χρημάτων. Διαχρονικά παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στο ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα το έδιναν στα παιδιά τους. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 5% από 20% το 2008. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 38%, θα επένδυε τα χρήματά του σε αγορά γης, το 13% σε αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος, και το 14% σε κατάθεση στην τράπεζα. Η αγορά γης και η κατάθεση στην τράπεζα κινούνται αντίθετα το ένα με το άλλο. Η αγορά γης ως επενδυτική επιλογή είχε αυξηθεί κατακόρυφα το 2001 και συνέχισε να αυξάνεται μέχρι το 2006. Το 2007 και 2008 το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε, ενώ το 2009 υπήρξε μια μικρή αύξηση. Το 2010 μειώθηκε περαιτέρω. Ταυτόχρονα η πρόθεση αγοράς ακινήτου τα επόμενα ένα με δύο χρόνια παραμένει σταθερή στο 20%-22% περίπου.
Οι τιμές θα αυξηθούν
Ο φόβος για την πορεία των τιμών αποτυπώνεται και στο ποσοστό του 37% των ερωτηθέντων, που απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν σε γοργούς ρυθμούς. Τα ποσοστά όσων απαντούν ότι οι τιμές θα μειωθούν περιορίσθηκαν στο 27%, έναντι 33% το 2009 και 52% το 2008.