ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
Λευκωσία: Με τις εκλογές προ των πυλών τα πολιτικά κόμματα μπαίνουν δυναμικά στην τελική ευθεία καταβάλλοντας μια τελευταία προσπάθεια για να μαζέψουν και τις τελευταίες ψήφους. Μέσα από σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων στις πόλεις, οι ηγεσίες των κομμάτων μέσα από τα μηνύματα που θα στείλουν στις μέρες που έχουν μείνει μέχρι τις εκλογές 22ας Μαΐου στοχεύουν στο να εγείρουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων τους. Την ίδια ώρα επιχειρούν να κτυπήσουν προς τα αντίπαλα στρατόπεδα αναδεικνύοντας διάφορα θέματα.
Στις οκτώ μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες, είναι εμφανές ότι όλα τα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς όσο πλησιάζουν κάλπες ακόμα πιο αμφίρροπη γίνεται η μεταξύ τους μάχη. Σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται και μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με δυναμικά να δίνουν το «παρών» τους ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.
Η ανακοίνωση από πλευράς Προέδρου Χριστόφια της νέας τριμερούς συνάντησης στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη και η αναφορά του σε πάρε-δώσε πυροδότησε νέα σειρά αντιδράσεων από πλευράς ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου «για τον κίνδυνο μιας νέας κατολίσθησης» από μια διαδικασία του πάρε - δώσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει «σε περαιτέρω μετατοπίσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς από τα όρια ασφαλείας που έχουν ήδη παραβιαστεί με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αφού διερωτήθηκε «τί έχουμε πάρει στις διαπραγματεύσεις για να δώσουμε», είπε ότι «μέχρι τώρα έχουμε δώσει μόνο εμείς», καθώς «καθ΄ομολογίαν του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε δώσει ως γενναιόδωρες προσφορές την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, τις προτάσεις για το περιουσιακό που οδηγούν σε αναίρεση και ακύρωση το δικαίωμα επί της ακίνητης ιδιοκτησίας».
Το ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε από δικής του πλευράς ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «έχουν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας και τις προειδοποιήσεις μας, ότι η πορεία που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό είναι προδιαγεγραμμένη και ενδεχομένως συμφωνημένη και από τη δική μας πλευρά». Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Αμερικάνος ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας «μίλησε για ‘πάρε - δώσε’ απλά επιζητώντας να ξεκαθαρίσουν ποια κεφάλαια θα συζητηθούν πακέτο αλλά δεν μας είπε όμως ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει, πέραν των δικών του ‘γενναίων παραχωρήσεων’ ούτε μας είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν δείχνει διάθεση να δώσει οτιδήποτε, αφού τα έχει πάρει όλα».
Ο Σάββας Φιλίππου, εκ μέρους των Οικολόγων, είπε ότι «οι πολίτες δίκαια προβληματίζονται από το τι να δώσουμε πλέον, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, και για το κατά πόσον απέμεινε τίποτε να δοθεί μετά από 36 χρόνια υποχωρήσεις, με πιο πρόσφατες τις γενναιόδωρες προσφορές για εκ περιτροπής προεδρία, με σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων». Ο κ. Φιλίππου είπε πως το Κίνημα Οικολόγων «με λύπη παρατηρεί ότι τα περιθώρια - ελιγμού έχουν προ πολλού εξαντληθεί και δεν υπάρχει λογική στην πολιτική του ‘ πάρε - δώσε’».
Λευκωσία: Η Οικονομία και το Κυπριακό επηρεάζουν και εν πολλοίς καθορίζουν την ψήφο των πολιτών ενώ υπάρχουν και μια σειρά θεμάτων που επίσης λαμβάνονται υπόψη μπροστά από την κάλπη.
Και οι επιλογές αυτές θεωρούνται αναμενόμενες καθώς απασχολούν ενίοτε την καθημερινότητα. Τα δε οικονομικά ζητήματα είναι πιο καυτά την τελευταία περίοδο. Οι πολίτες που έχουν ρωτηθεί είχαν δύο επιλογές. Να αναφερθούν σε ένα θέμα το οποίο τους επηρεάζει και σε περισσότερα ζητήματα. Το σημαντικότερο θέμα που επηρεάζει είναι η Οικονομία ( 42%), το Κυπριακό ( 28%), η ανεργία (8%), η Παιδεία (2%), εσωτερική διακυβέρνηση (2%), θέματα μεταναστών (2%), υγεία (2%), αξιοκρατία (3%), κοινωνικές παροχές (1%), εξωτερική πολιτική (1%), ασφάλεια (1%) και εγκληματικότητα 1%.
Τα ποσοστά, όχι κατ’ ανάγκη η σειρά, αλλάζουν όταν οι πολίτες επιλέγουν περισσότερα από ένα θέμα στον καθορισμό της ψήφου τους. Η Οικονομία επηρεάζει πρωτίστως τους πολίτες ( 79%), κι ακολουθούν το Κυπριακό ( 73%), η ανεργία (44%), η Παιδεία (36%), εσωτερική διακυβέρνηση (23%), θέματα μεταναστών (21%), υγεία (20%), αξιοκρατία (19%), κοινωνικές παροχές (17%), εξωτερική πολιτική (14%), ασφάλεια (14%) και εγκληματικότητα 13%.