KOINO ΟΡΑΜΑ ΜΕ "ΚΑΥΣΙΜΟ" ΤΟ ΑΕΡΙΟ
Οι πρόεδροι Κύπρου και Ισραήλ επιβεβαίωσαν με τέσσερις συμφωνίες την πρόθεσή τους για ευρύτερη συνεργασία. Μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επί τάπητος το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
Με τέσσερις συμφωνίες στις αποσκευές του αποχωρεί από την Κύπρο ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια και από κοινού επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για συνεργασία στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου."Τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ και εκείνα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που αναμένουν επιβεβαίωση, ανοίγουν νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία των λαών και στις δύο χώρες και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά το υποθαλάσσιο φυσικό αέριο, κάτι που, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστόφιας, ισχύει απόλυτα στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη).
Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι "η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου", ενώ χαρακτήρισε τη στάση της Αγκυρας προκλητική και επιθετική, λέγοντας πως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνευσης στην περιοχή αλλά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Κάλεσε, δε, τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία και να σταματήσει να την παραβιάζει με τη συμπεριφορά της.
Μήνυμα
Από την πλευρά του ο Σιμόν Πέρες υπογράμμισε ότι "το Ισραήλ δεν θα απειλήσει κανέναν, αλλά ούτε θα δεχτεί απειλές από κανέναν" και επέμεινε στο ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής και όχι να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης με πολιτικές σκοπιμότητες.
Οσον αφορά την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Ισραηλινός πρόεδρος τη χαρακτήρισε "τεράστια", δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η συνεργασία είναι ειρηνική και δεν βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που διέρχεται αυτήν τη στιγμή μια κρίσιμη καμπή.
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Συνεργασία σε έρευνα - τεχνολογία
Η διήμερη επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Κύπρο απέφερε καρπούς. Πέραν της συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, υπεγράφη επίσης σύμφωνο για διακρατική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης.
Ακόμη οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής, ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Αρχή Αρχαιοτήτων του κράτους του Ισραήλ.