ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...
Η Κύπρος μεταξύ τρόικας και Μόσχας
Παρά την προσφυγή στον μηχανισμό, οι διαπραγματεύσεις για δάνειο από τη Ρωσία συνεχίζονται
Στην Κύπρο αναμένεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα η τρόικα για να καθοριστούν το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στη Μεγαλόνησο καθώς και οι όροι του Μνημονίου που θα τη συνοδεύουν, μετά την προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Eurogroup αποδέχθηκε χθες επίσημα το αίτημα βοήθειας της Κύπρου μαζί με αυτό της Ισπανίας. Αίτημα βοήθειας υπέβαλε χθες η Λευκωσία και στο ΔΝΤ, όπως επιβεβαίωσε το Ταμείο.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσσος Σιαρλή ανέφερε ότι η Μεγαλόνησος θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την παροχή βοήθειας από τη Ρωσία ή την Κίνα. Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες κυπριακών εφημερίδων, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει δάνειο από τη Μόσχα. Η εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε ότι ο κύπριος ηγέτης έχει στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραψε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ενδέχεται ακόμη και να ακυρώσει το αίτημα βοήθειας προς την ΕΕ εάν επιτευχθεί τελικά διμερής συμφωνία με τη Ρωσία.
Οταν ρωτήθηκε πάντως ο Βάσσος Σιαρλή αν η Κύπρος μπορεί να επανεξετάσει το αίτημα βοήθειας προς την ΕΕ, διευκρίνισε ότι «το σύστημα δεν δουλεύει με τον τρόπο αυτό. Είμαστε σοβαροί και έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους», όπως μετέδωσε το Reuters. Επομένως, εάν συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και επιτευχθεί κάποια συμφωνία για βοήθεια, φαίνεται ότι αυτή μπορεί να είναι συμπληρωματική εκείνης που θα χορηγηθεί από την ΕΕ.
Οι Κύπριοι φοβούνται ότι η τρόικα μπορεί να επιβάλει σκληρούς όρους λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη και για αυτό προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να επιτύχουν συμφωνία με τη Μόσχα για τη χορήγηση βοήθειας.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Η επίσκεψη της τρόικας μπορεί να σημαίνει ότι θα ασκηθούν πιέσεις για αλλαγές στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου, κάτι που θα σημάνει πιέσεις για αύξηση της χαμηλής φορολογίας. Επίσης η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από σκληρά μέτρα λιτότητας μόλις οκτώ μήνες πριν από τις γενικές εκλογές.
«Είναι πρόωρο να προσδιορίσουμε ποιοι θα είναι οι όροι (της βοήθειας). Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε και θα καταλήξουμε (σε όρους) που δεν θα είναι τόσο επίπονοι όσο μπορεί μερικοί να νομίζουν», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι το Ταμείο θα στείλει ομάδα του στη Μεγαλόνησο «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να παράσχει βοήθεια.
Η Κύπρος αναμένεται να χρειαστεί οικονομική βοήθεια έως 10 δισ., ευρώ ποσό όμως που αναλογεί στο 50% του ΑΕΠ της.