ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ
Η ολομέλεια καταψήφισε το κούρεμα καταθέσεων. Ηχηρό «Όχι» στις απαιτήσεις του Γιούρογκρουπ
Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές, η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ, τα οποία ανα-διαμορφώθηκαν με τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης για προστασία των μικροκαταθετών.
Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του Δησύ και εναντίον οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων.
Αιτιολογώντας την απόφαση για τήρηση αποχής από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δησύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι, έχοντας στη ζυγαριά τις επιπτώσεις της υπερψήφισης και το τεράστιο κόστος της καταψήφισης, αυτή ήταν η πιο χρήσιμη και εποικοδομητική στάση.
Είπε επίσης ότι αποτελεί ένδειξη και απόλυτου σεβασμού στον πρόεδρο Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, αλλά βρέθηκε ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος αποδοχής της απόφασης ή χρεωκοπίας.
Πρόσθεσε ότι η αποχή είναι και φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας.
Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε επιπλέον ότι ο Δησύ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την Τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού πρότεινε την καταψήφιση της συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ και κατέθεσε πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
Ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου, δεν επιχειρούν να την βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά.
Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, τόνισε, βρίσκεται το κυπριακό και το φυσικό αέριο.
Είναι εξόφθαλμο, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, πως οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο της Τρόικας, δεν θα καρποφορήσει, αλλά θα οδηγήσει τον τόπο σε ένα φαύλο κύκλο μαρτυρικών συνεπειών.
Πρόταση του Ακέλ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις.
Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, το Ακέλ υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και επεξεργάστηκε προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.
Το Ακέλ, είπε, ετοίμασε πακέτο μέτρων, τα οποία, εάν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα συζητήσει μαζί της και με τα άλλα κόμματα.
Το Δήκο απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν.
Αυτή η τοποθέτηση, εξήγησε ο κύριος Καρογιάν, σημαίνει "όχι" στον αφανισμό της Κύπρου από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο και η απάντηση στην απρόκλητη επίθεση που δέχεται η πατρίδα, πρέπει να είναι μία, ενιαία και εθνική.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, μέσα από τη συνεργασία με διαχρονικά φίλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που είχαν στηρίξει στο παρελθόν την Κύπρο σε δύσκολες στιγμές.
Για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι στερείται νομικής βάσης και πολιτικής ηθικής και επρόκειτο για ανομολόγητο, προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, με προεκτάσεις και στο εθνικό θέμα.
Θέλουν, είπε, να μας απογυμνώσουν από συμμάχους και σε κάποια φάση να μπει και το φυσικό αέριο υπό τη δική τους επιρροή.
Αρνούμαστε να υποκύψουμε στο εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται ενώπιον της Βουλής, τόνισε ο πρόεδρος της Εδέκ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Η Βουλή, είπε, καλείται να νομιμοποιήσει μια απόφαση που αφορά ουσιαστικά ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων.
Μερικοί, τόνισε ο κύριος Ομήρου, μιλούν για καταστροφή, αν δεν ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία και υποστηρίζουν ότι θα πέσει ο πέλεκυς που οριστικά και αμετάκλητα θα καταστρέψει την κυπριακή οικονομία.
Διερωτήθηκε, ωστόσο, εάν η καταστροφή αποφεύγεται με τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Επισημαίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, οι ξένοι καταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματα τους από τις κυπριακές τράπεζες, είπε ότι η Εδέκ προτείνει απόσυρση της πρότασης του Γιούρογκρουπ και επανα-διαπραγμάτευσή της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει την πλήρη στήριξη της Εδέκ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι λύση η Τρόικα και η Κύπρος πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της.
Τους είδαμε, πρόσθεσε, τους πράξαμε και δεν τους θέλουμε, γι' αυτό πρέπει να φύγουμε, γιατί αν αυτή είναι η Ευρώπη που θέλαμε, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτήν.
Ο κύριος Συλλούρης χαρακτήρισε ανέντιμη, απαράδεκτη και αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που πρέπει να βρει την αντίστασή της.
Και θα ήταν, τόνισε, διπλά ανέντιμο εκ μέρους της Κύπρου, αν δεν φανεί αξιόπιστη έναντι των ξένων που εμπιστεύτηκαν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και διατηρούν τις καταθέσεις τους στο νησί.
Οι Οικολόγοι απορρίπτουν το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων.
Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια, ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι οι Οικολόγοι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή αυτού του νομοσχεδίου που οδηγεί ουσιαστικά στην υποδούλωση του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας για πολλά χρόνια.
Οτι επιβάλλεται να γίνει στον τραπεζικό τομέα, τόνισε, μπορούμε να το επιβάλουμε μόνοι μας, με τον σωστό τρόπο.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτη την απόφαση του Γιούρογκρουπ.
Μας καλούν, είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουμε νομοθεσίες, που είναι εναντίον της διεθνούς έννομης τάξης, του συντάγματος και του κράτους δικαίου και να μπούμε στις τσέπες των καταθετών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους αρπάξουμε, υπό μορφή κλεπταποδόχου, τις οικονομίες μιας ζωής.
Δεν νομίζω, τόνισε ο κύριος Κουλίας, ότι οιοσδήποτε από εμάς, σε αυτή την αίθουσα, θα δεχθεί αυτού του είδους επαισχυντία.