ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Αναστασιάδης: Χωρίς τη συμφωνία θα οδηγούμασταν σε πτώχευση
Δύο δεσμεύσεις και μια επώδυνη διαβεβαίωση περιελάμβανε το διάγγελμα που απηύθυνε την επομένη του Eurogroup προς τον Κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης.
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφενός δεσμεύτηκε:
1ον: Οτι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην επόμενή του συνεδρίαση θα διορίσει ποινικούς ανακριτές προκειμένου να αναζητήσουν και ενδεχομένως απονείμουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.
2ον: Οτι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία Προνοίας στις τράπεζες.
Και αφετέρου διαβεβαίωσε δε ότι κάθε άλλη λύση πέραν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup θα συνιστούσε χρεοκοπία της Κύπρου. «Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε πτώχευση», είπε χαρακτηριστικά.
«Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα και το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης», είπε ακόμη ο Κύπριος Πρόεδρος που διευκρίνισε ότι ο «επιβληθείς από την Κεντρική Τράπεζα περιορισμός των συναλλαγών θα είναι προσωρινός και σταδιακά θα αποκατασταθεί».
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία «επώδυνη», αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».
«Συμπατριώτες κουράγιο, ο λαός μας δεν ανέχεται την περιφρόνηση και ούτε θα υποκύψει στις όποιες δυσκολίες», ανέφερε επίσης σε δραματικούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης.
Τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά. Αποτέλεσμα τούτου ήταν, ανέφερε, η σύγκληση στις Βρυξέλλες του έκτακτου Eurogroup, με απώτερο στόχο την επίτευξη δανειακής σύμβασης και την έγκριση προγράμματος διάσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία του κράτους.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξήγησε ότι η μετάβαση του στις Βρυξέλλες σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είχε μια και μόνο επιδίωξη: «Να επιτύχουμε τη σωτηρία της πατρίδας μας μέσα από τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού μας συστήματος».
Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση, επεσήμανε και πρόσθεσε: « Οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον το ιδανικότερο. Όμως με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σʼένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας».
Όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος με την συμφωνία:
- Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
- Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν.
- Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.
Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις, ανέφερε . «Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο», δήλωσε .
Επίσης, εξήγησε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από αύριο κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει σύντομα στην πλήρη ομαλότητα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε, διασφαλίζει πλέον τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα από τη δανειακή σύμβαση , πρόσθεσε, επιτυγχάνουμε την άντληση δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, «γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, αλλά και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές μας εμπιστεύονται τη δημιουργικότητα του λαού μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας».
Επίσης, επεσήμανε ότι, παρά την πικρία και την απογοήτευση που όλοι νιώσαμε από τη στάση που ορισμένοι εταίροι μας τήρησαν έναντι της Κύπρου, δεν θεωρεί ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση.