ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Χάσικος: Εθνική ενότητα και συλλογική δράση
Η αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με το εθνικό καλό και το συμφέρον της πατρίδας απαιτεί ενότητα και συλλογική δράση που να στοχεύουν σε σωστούς σχεδιασμούς και σε ένα χειροπιαστό όραμα για τις μελλοντικές γενιές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, υποδεικνύοντας παράλληλα πως κανενός οι ώμοι δεν είναι αρκούντως ισχυροί για να σηκώσουν το βάρος και την ευθύνη της διαχείρισης τόσο σοβαρών θεμάτων, που άπτονται της επιβίωσης του Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων του 1974, στη Λεμεσό ο Σωκράτης Χάσικος κάλεσε όλους να θέσουν, λοιπόν, «την πατρίδα υπεράνω κομμάτων, δογματισμών και προσωπικών αντιλήψεων».
«Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε επανάληψη των λαθών που αποδεδειγμένα συνέτειναν στην κορύφωση του δράματος του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974. Δεν πρέπει ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε επανάληψη της ίδιας ιστορίας. Είναι νομοτέλεια, τουλάχιστον αυτό επαληθεύεται σε όλες τις ιστορικές φάσεις του Ελληνισμού, ότι ο εθνικός διχασμός ευθύνεται για τις μείζονες εθνικές καταστροφές» ανέφερε.
«Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να αναξέουμε πληγές του παρελθόντος. Και ας παραμείνουμε μακριά από προκλήσεις, αφορισμούς και ύβρεις, ιδιαίτερα σε τέτοιες θλιβερές και μαύρες επετείους, οι οποίες προσφέρονται περισσότερο για συλλογικό προβληματισμό παρά για αντιπαραθέσεις. Και ας τιμήσουμε τη μνήμη των ηρωικών νεκρών μας, καθώς τους αξίζει. Ενωμένοι και μονιασμένοι» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα συγκινητική τη σημερινή μέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες της Κύπρου. Προπάντων, όπως ανέφερε, για όλους τους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς που κοιμούνται και ξυπνούν σε τόπους όπου εξ ανάγκης, και όχι κατόπιν επιλογής, ζουν από το 1974 και εντεύθεν.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει και την οδυνηρή εμπειρία μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα βαρύ το καθήκον μας απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα και τις μελλοντικές γενιές, όσο ποτέ άλλοτε προηγουμένως. «Ιδιαίτερα βαρύ είναι το καθήκον μας, επίσης, απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς μας, των οποίων τη μνήμη, τον αγώνα και τη θυσία σήμερα τιμούμε. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ούτε κατώτεροι της δικής τους προσφοράς προς την πατρίδα» πρόσθεσε.
«Είναι, λοιπόν» εξήγησε, «πρώτιστη και υπέρτατη υποχρέωση η συντήρηση της μνήμης και η διαρκής υπενθύμιση της πρωτογενούς αλήθειας ότι: Το έθνος μας κατόρθωσε να επιβιώσει διά μέσου των αιώνων και απέναντι σε αναρίθμητους κατακτητές διότι πάντοτε διέθετε εκλεκτά τέκνα, άξια, πρόθυμα και ικανά να αγωνίζονται και να θυσιάζονται για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας».
Επεσήμανε δε πως αποδεδειγμένα ο λαός μας διαθέτει και την αρετή και την τόλμη που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την ελευθερία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης, όπως πρόσθεσε, που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. «Μιας λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου και που θα διασφαλίζει χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα το δικαίωμα των Ελλήνων της Κύπρου να ζήσουν ελεύθεροι στη γη των προγόνων τους».
Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε ακολούθως στα όσα πρόσφατα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τη νέα διαδικασία στο Κυπριακό που θα αρχίσει το Φθινόπωρο ότι «θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής» και πως «βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Παρέπεμψε και στην αναφορά του Προέδρου ότι «η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία η οποία θα κληθεί να ζήσει με αυτήν, να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, να μην δημιουργεί πρόσθετες ανασφάλειες και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο».
«Αιώνια ας είναι η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, όσων πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 ενάντια στον Τούρκο εισβολέα για να μπορέσει να επιβιώσει τούτος ο τόπος και ο λαός, για να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε και να επιδιώκουμε το βέλτιστο για μας και τα παιδιά μας» είπε καταλήγοντας.