Τηδιαβεβαίωση ότι η Κύπροςθατύχει της στήριξης της ΕΕόπως και ταάλλακράτημέλη της ευρωζώνης που αντιμετώπισανπροβλήματα, έδωσεσήμερα ο Πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίουΜάρτινΣουλτςστονΠρόεδρο της ΒουλήςΓιαννάκηΟμήρουκατάτηδιάρκειασυνάντησήςτους, στο ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «ο ΜάρτινΣουλτς μίλησε με μεγάλη θέρμη για την Κύπρο, για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την ΕΕ, ότι η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξηθαδοθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Σουλτς, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέθεσε «τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της κυπριακής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης μέσα στα πλαίσια της επιβαλλόμενης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών».
Με αυτή την ευκαιρία, πρόσθεσε, «εξέθεσα σε λεπτομέρεια στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις απόψεις μας απέναντι στις άδικες και ατεκμηρίωτες, συκοφαντικές, δυσφημιστικές κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή για ‘φορολογικό παράδεισο’».
Ο κ. Ομήρου συνέχισε λέγοντας ότι «έδωσα πολύ τεκμηριωμένα στοιχεία που καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις νομοθεσίες, διεθνώς και εντός της ΕΕ, που αφορούν στην καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού εγκλήματος».
Ως προς αυτό, είπε ότι «βεβαίως, αναφέρθηκα σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Μονάδας Δράσης κατά του Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος, που είναι απολύτως θετικές για την Κυπριακή Δημοκρατία και με τις οποίες ουσιαστικά καταρρίπτονται αυτές οι άδικες, συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες».
Σε ό,τι αφορά στα περί φορολογικού παραδείσου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «εξήγησα ότι το ίδιο φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο ισχύει και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και αυτό έγινε αποδεκτό μετά την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη».
Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, «επειδή υπάρχει η πεπλανημένη εντύπωση ότι ο εταιρικός φόρος είναι μόνο 10% εξήγησα και έδωσα στοιχεία ότι αυτή η επιβάρυνση είναι 28% με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και διάφορα άλλα τέλη και φορολογίες, άρα και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται».
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο έγινε κάποια αναφορά στον κ. Σουλτς για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι «τα σχόλια του ήταν θετικά».
Ήταν, πρόσθεσε, «πλήρως σύμφωνος με όλα όσα είπα σε σχέση με την τεκμηρίωση απόρριψης αυτών των κατηγοριών και δεν είχε τίποτε πραγματικά να προσθέσει πέραν των θετικών αναφορών για την Κύπρο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στο Στρασβούργο έπειτα από πρόσκληση της Συμμαχίας Σοσιαλιστών Δημοκρατών για να μιλήσει απόψε για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Στα πλαίσια της επίσκεψης του θα συνεχίσει να έχει επαφές κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.