Πολιτικές ειδήσεις από την Κύπρο
Πρώην οικιακές βοηθοί νυν ιερόδουλες..Εφιάλτης οι οικιακές βοηθοί-Κυκλώματα τις ωθουν στην παρανομία- "Τρύπια" η νομοθεσία, δένει τα χέρια των εργοδοτών
Ανενόχλητο εξακολουθεί να δρα το κύκλωμα που ωθεί οικιακές βοηθούς (οι οποίες έρχονται στο νησί μας με έξοδα Κυπρίων) στην παρανομία. Μια ακόμα κραυγαλέα περίπτωση, ομαδικής εγκατάλειψης εργασίας από αλλοδαπές, έρχεται να αποδείξει ξανά τα τεράστια κενά στη νομοθεσία εργοδότησης αλλοδαπών στη χώρα μας. Όπως είχαν αποκαλύψει και παλαιότερα τα «60 Λεπτά», κυκλώματα ταλαιπωρούν εργοδότες αλλά και εργοδοτούμενους. Εργοδότρια μιλώντας στο Sigmalive μας ανέφερε ότι η οικιακή της βοηθός, την οποία έφερε το Μάρτιο, μέσω ατζέντη από τις Φιλιππίνες, εγκατέλειψε το σπίτι την Τετάρτη. Όπως μας ανέφερε η ίδια, την ημέρα έφυγε η οικιακή της βοηθός, έμαθε ότι έφυγαν από τα σπίτια όπου δούλευαν άλλες 18 οικιακές βοηθοί, οι οποίες μάλιστα κατέθεσαν παρόμοιες καταγγελίες στο Τμήμα Μετανάστευσης. «Σε μένα», όπως μας είπε, « μου έγινε δισέλιδη καταγγελία, στην οποία αναφέρεται ότι δεν της παρείχα φαγητό, ότι πατούσα στο πάτωμα στα μπισκότα για να τα καθαρίζει, ότι στο δωμάτιο της δεν υπήρχαν αρκετά ντουλάπια, και ότι δουλεύε από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ». «Πως ερμηνεύονται τελικά οι κανονισμοί;» Όπως μας είπε, η ίδια επωμίστηκε όλα τα έξοδα για να φέρει την αλλοδαπή στην Κύπρο. «Και έρχεται στη συνέχεια και εξαφανίζεται», λέει αγανακτισμένη «χωρίς εγώ να μπορώ δράσω, συν το ότι πρέπει να βάλω άλλα 800 ευρώ εγγύηση για να μπορέσω να φέρω άλλη, τη στιγμή αυτή που έφερα δουλεύει παράνομα αλλού». «Εδώ το θέμα είναι η ερμηνεία των κανονισμών», πρόσθεσε, λέγοντας, "ότι σίγουρα οι αλλοδαποι θα πρέπει να έχουν δικαιώματα, αλλά και οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν τα δικά τους". Παλαιότερα είχε μάλιστα ζητηθεί να ενταχθούν στη νομοθεσία άλλοι τρεις κανονισμοί: Πρώτον, να λαμβάνονται αποτυπώματα από την αλλοδαπή που θέλει να φύγει έτσι ώστε να μην ξανάρχεται, δεύτερον: Να πληρώνουν οι αλλοδαπές τη μισή εγγύηση, και τρίτον να προσκομίζουν συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες, από όποια χώρα είχαν εργαστεί. «Κανένας από αυτούς τους κανονισμούς δεν εντάχθηκε στη δική μας νομοθεσία, με αποτέλεσμα να επικρατεί αυτή η χαώδης κατάσταση». Την ίδια στιγμή, όπως μας είπε, συμπολίτες μας βάζουν στο σπίτι τους μια αλλοδαπή η οποία έφυγε από άλλο σπίτι και όλα αυτά εις βάρος του εργοδότη. «Εδώ υπάρχει ένα κύκλωμα που δρα εις βάρος μας και κανείς δεν αντιδρά». «Αν το κράτος δεν θέλει να τις φέρνει», σημείωσε, «ας σταματήσουν να δίνουν άδειες για να φέρνουμε αλλοδαπές, και αφού η κατάσταση είναι τόσο ανεξέλεγκτη, ώστε αλλοδαπές έρχονται στην Κύπρο και σε τρεις μήνες υποχρεώνουν τους εργοδότες να την αποδεσμεύουν, τότε ας τις απελαύνουν ή ας ανοίξουν κανονικά τα σύνορα έτσι ώστε να έρχονται χωρίς βίζα στην Κύπρο και να κάνουν οι ίδιες τα έξοδά τους».
«Από τη στιγμή όμως», τονίζει «που υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Φιλιππινέζες το γνωρίζουν θα εξακολουθεί να υφίσταται αυτό το φαινόμενο».
Και το ερώτημα που θέτω εγώ ως εργοδότρια είναι το εξής: Ο Σύνδεσμος Εργοδοτών Οικιακών Βοηθών τι κάνει; Βάσει ποιας νομοθεσίας μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα; Θα ήταν καλό να ήξερε κάποιος βάσει ποιας νομοθεσίας μπορούν να κάνουν οι αλλοδαπές ό,τι θέλουν και χωρίς κόστος». Το Sigmalive επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοδοτών Οικιακών Βοηθών, Στάλω Σαβουλή, στην οποία ανέφερε τα τελευταία γεγονότα και όπως μας είπε, «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει το δίκιο του ο εργοδότης. Και στην περίπτωση που τον δικαιώνει το Εργατικό Δικαστήριο και κριθεί ότι κακώς η οικιακή βοηθός εγκατέλειψε το σπίτι, ο εργοδότης θα πρέπει να της πληρώσει τα εισιτήρια».
Όπως μας εξήγησε η κα. Σαβουλλη, «για να φέρει ο εργοδότης άλλη κοπέλα θα πρέπει να πληρώσει άλλα έξοδα, δηλαδή την ασφάλεια, την εγγύηση, και όλα τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι οι κοπέλες αυτές αφήνουν, ηλικιωμένους, παιδιά και αρρώστους». Τα έξοδα, όπως μας ανέφερε, είναι τεράστια και οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να υπογράψουν την αποδέσμευση, προκειμένου να γλιτώσουν τα λεφτά του ταξιδιού επιστροφής της. Σημείωσε δε, ότι «δεν απασχολεί καθόλου την πολιτεία τα λεφτά που βγάζουν έξω με την παράνομη εργοδότηση. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν από την Κύπρο χιλιάδες ευρώ από την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών για τους οποίους αυτό επιτρέπεται, ενώ για τους Κύπριους απαγορεύεται» . Όπως μας είπε η κα. Σαβουλή, υπάρχουν πάρα πολλοί που δρουν σε αυτό το χώρο και ξεσηκώνουν τις αλλοδαπές, φυσικά έναντι δικής τους αμοιβής. «Αυτοί», πρόσθεσε «είναι πράκτορες, δικηγόροι ή άλλες αλλοδαπές που έχουν δικτυωθεί ή διάφοροι προστάτες». Σημείωσε παράλληλα, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει κάτι εναντίον των αλλοδαπών, όμως είναι λογικό ότι όταν βρουν πρόσφορο έδαφος, θα προσπαθήσουν να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν με παράνομο τρόπο, αφού το κράτος και η υποδομή του, τους το επιτρέπει. «Ο μόνος που έχει να χάσει», συμπλήρωσε, «είναι το θύμα εργοδότης-οικογένεια, ενώ την ίδια στιγμή επωφελούνται άλλοι, οι οποίοι χωρίς έξοδα, έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τους καθαρίζει το σπίτι τους. Από όλη αυτή την κατάσταση, επωφελούνται επίσης οι ασφαλιστικές εταιρείες αφού όσες φορές σπάσει το συμβόλαιο η αλλοδαπή, τόσες πιο πολλές ασφάλειες θα κάνει, επωφελείται το κράτος αφού από την κάθε μια που σπάζει το συμβόλαιό της εισπράττει άλλα 300 ευρώ από το καινούριο συμβόλαιο, ενώ επωφελείται και ο πράκτορας που θα βρει καινούριο εργοδότη, ο οποίος θα του δώσει προμήθεια.
«Συνεπώς», ανέφερε η κα. Σαβουλή «όλοι επωφελούνται εκτός από τον εργοδότη, ο οποίος αν δεν δεχτεί να υπογράψει την αποδέσμευση, θα τον υποχρεώσει να πληρώσει τα εισιτήρια για να φύγει η κοπέλα. Μάλιστα, αν δεν δεχτεί ο ίδιος να υπογράψει για να φύγει η κοπέλα, θα του σπάσει την εγγυητική των 850 ευρώ και θα του τα πάρει όλα. Αυτή είναι κατάσταση». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας Γιώργος Στυλιανού, μας ανέφερε ότι από τη στιγμή που το θέμα παραπεμφθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων θα κληθούν και οι δύο πλευρές για να εκφράσουν τις απόψεις τους και θα γίνει μια έκθεση η οποία θα σταλεί στην επιτροπή που εξετάζει τα θέματα. Η λειτουργός μετανάστευσης μαζί με την επιτροπή θα αποφασίσουν ποια πλευρά έχει δίκιο. Στα παράπονα, όπως μας είπε, υπάρχει έλεγχος εφόσον αποδεικνύονται. Όντως, ανέφερε, πολλά παράπονα είναι πανομοιότυπα, ενώ διάφοροι προστάτες πληρώνουν 150 ευρώ για να υποβάλουν το παράπονο οι αλλοδαπές.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «το να υποβάλεις παράπονο είναι νόμιμο, και θα πρέπει να εξεταστεί αφού δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να γνωρίζει τα γεγονότα σε ένα σπίτι». Ο κ. Στυλιανού, πρόσθεσε ακόμα ότι η Επιτροπή, η οποία χειρίζεται το ζήτημα, απαρτίζεται από λειτουργό μετανάστευσης, το Διοικητή της ΥΑΜ, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας. «Αν δεν ο εργοδότης», πρόσθεσε «δεν ικανοποιείται από την απόφαση μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Πάντως έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση το κόστος επωμίζεται ο εργοδότης. Και αν αποφασιστεί ότι η αλλοδαπή πρέπει να απελαθεί, το κόστος το επωμίζεται ο εργοδότης».
Όπως μας είπε, η Ομοσπονδία Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας ζήτησε να επιφορτίζεται και η αλλοδαπή το μισό κόστος, για να φύγει από έναν εργοδότη. «Όταν φύγει μια αλλοδαπή τα γραφεία που τις φέρνουν θα πρέπει να ενημερώνεται το γραφείο». Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, η νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις εκτός του ότι είναι 30 ετών, ήταν και υπέρ της προστασίας του εργαζόμενου ενώ τώρα το κόστος το πληρώνει τώρα ο εργοδότης. |
|
|