Πολιτικές ειδήσεις από την Κύπρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ 16/04/2011Χωρίς ενότητα δεν κάνουμε τίποτε
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δήλωσε σήμερα πως ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή, προσθέτοντας πως όταν όλος ο λαός βρίσκεται ενωμένος μαζί με την Κυβέρνηση, καμία δύναμη δεν μπορεί να τον πιέσει. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ύστερα από τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου και την τέλεση των εγκαινίων του Βυζαντινού Μουσείου «Αγίου Λαζάρου», ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο που ζήτησε χθες στη συνέντευξή του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
«Σίγουρα χρειάζεται αυτή η ενότητα, χωρίς ενότητα δεν κάνουμε τίποτε. Ο καθένας μόνος του είναι πολύ αδύνατος και ανίσχυρος, όλοι μαζί είμαστε δυνατοί και ισχυροί» είπε και πρόσθεσε πως αυτό που βλέπει ο ίδιος είναι ότι «η ενότητα θα υπάρξει μόνο αν υπάρξει ενιαία γραμμή. Εκεί θα υπάρξει η ενότητα πάνω στην εθνική γραμμή».
Έκρηξη βόμβας σε πλυντήριο αυτοκινήτων στη Λεμεσό
Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε πλυντήριο αυτοκίνητων, ιδιοκτησία 24χρονου από Λεμεσό, καθώς και σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο πλυντήριο, μετά από έκρηξη βόμβας, η οποία πυροδοτήθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα. Στη σκηνή μετέβησαν αξιωματικοί και μέλη του ΤΑΕ, καθώς επίσης και πυροτεχνουργός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Από τις προκαταρτικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διεφάνη ότι η έκρηξη οφειλόταν σε πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού τύπου υδροσωλήνα. Η σκηνή παραμένει υπό φρούρηση και οι εξετάσεις θα συνεχίσουν με το φως της μέρας από το ΤΑΕ Λεμεσού.
Λευκωσία: Τα ιατροσυμβούλια και τις γνωματεύσεις τους μπέρδεψαν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με αποτέλεσμα όπως αποκαλύπτει το Σάββατο ο «Φ», ωρομίσθιοι και δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν δύο διαφορετικές και σε αρκετές περιπτώσεις εντελώς αντίθετες γνωματεύσεις σε σχέση με την ικανότητα ή ανικανότητά τους για εργασία. Με πιο απλά λόγια, ωρομίσθιοι του Δημοσίου και δημόσιοι υπάλληλοι, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τίθεται θέμα ανικανότητάς τους, εξετάζονται από το ιατροσυμβούλιο των Ιατρικών Υπηρεσιών. Όταν κριθούν ανίκανοι για εργασία παραπέμπονται αυτομάτως στο Υπουργείο Εργασίας για τα σχετικά επιδόματα. Ωστόσο, για να πάρουν τα επιδόματα αυτά πρέπει πρώτα να εξεταστούν από το ιατροσυμβούλιο του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκεί είναι που αρχίζει το μπέρδεμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι οι οποίοι κρίθηκαν από το ιατροσυμβούλιο του Υπουργείου Υγείας ανίκανοι να εργαστούν, κρίνονται στη συνέχεια από το ιατροσυμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας ικανοί ή ικανοί για ελαφριά εργασία και έτσι προκύπτει μπλέξιμο, αφού με δύο διαφορετικές γνωματεύσεις ιατροσυμβουλίων δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί το μέλλον τους. Αποτέλεσμα, βεβαίως, κάποιοι να θυματοποιούνται και κάποιοι άλλοι να βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλεύονται το σύστημα. Το φαινόμενο των διαφορετικών γνωματεύσεων παρουσιάζεται, όπως πληροφορούμαστε, πάρα πολύ συχνά και έχει ήδη αρχίσει να πονοκεφαλιάζει τα δύο Υπουργεία. Γι’ αυτό άλλωστε και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Στόχος της σύσκεψης ήταν να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή τη «διγλωσσία» των δύο ιατροσυμβουλίων καθώς κρίνεται ανεπίτρεπτο δύο επίσημα σώματα κρατικών υπηρεσιών να καταλήγουν σε διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες γνωματεύσεις. Κατά τη συγκεκριμένη σύσκεψη τέθηκαν προς συζήτηση τα διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται, αφού συχνά βρίσκονται σε εκκρεμότητα περιπτώσεις ωρομίσθιων ή δημοσίων υπαλλήλων που «έπεσαν θύματα» της διαφορετικής γνωμάτευσης των δύο ιατροσυμβουλίων κι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα συνεχίζουν να εργάζονται ή θα αρχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα λόγω ανικανότητας. Βεβαίως η χθεσινή ήταν η πρώτη συνάντηση και όπως ήταν αναμενόμενο δεν ήταν δυνατό να ληφθούν αποφάσεις, αφού η κάθε υπηρεσία ανέλαβε να καταγράψει τις δικές της θέσεις και να επανέλθουν σε νέα συνεδρία για να αρχίσει η μελέτη του ζητήματος που θα οδηγήσει και στην οριστική διευθέτηση του θέματος. |
|
|