Απογοήτευση για την οικονομία...
Απογοητευμένοι οι Κύπριοι για οικονομία.Οι δαπάνες, η ανεργία, ο δημόσιος τομέας επιδεινώνουν την κατάσταση
Ένας στους τρεις Κυπρίους θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου θα επιδεινωθεί σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το Κυπροβαρόμετρο 2010, το οποίο διενήργησε η RAI Consultants σε συνεργασία με τη Marfin Laiki Bank.
Έμφαση στη μείωση των δαπανών και στη συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρεί η μερίδα του λέοντος των Κυπρίων, όπως καταδεικνύει το Κυπροβαρόμετρο 2010, το οποίο διενήργησε η RAI Consultants σε συνεργασία με τη Marfin Laiki Bank. «Έξι στους δέκα τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των δαπανών ως το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης τέσσερις στους δέκα τάσσονται υπέρ των περικοπών του κρατικού μισθολογίου», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της η RAI Consultants Ολύμπιος Τουμάζος.
H έρευνα, μέρος της οποίας επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έλλειμμα, τις επενδύσεις και εκτιμήσεις ή προθέσεις για την αγορά ακινήτων, αποτυπώνει την απογοήτευση των Κυπρίων για τις προοπτικές της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση. Οι αντιλήψεις για την πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζουν, ενδεχομένως, τον δημόσιο διάλογο και προσωπικά βιώματα. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρουσίασε αισθητή ή μικρή επιδείνωση, μειώθηκε στο 68% από 80% το 2008. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας για το 2011, οι εκτιμήσεις παραμένουν απαισιόδοξες, αφού το 48% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα είναι χειρότερη, ενώ το 27% απαντούν ότι θα μείνει η ίδια.
Χαμηλές οι προσδοκίες και για… το πορτοφόλι τους
Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι δυσοίωνες, αφού τα ποσοστά όσων δηλώνουν επιδείνωση παραμένουν ψηλά με οριακή μόνο μείωση σε σχέση με το 2009 (51% έναντι 53%). Το ποσοστό που δηλώνει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης το 2009/2010 είναι το ψηλότερο από το 1997. Σε σχέση με την προσωπική κατάσταση ένα σημαντικό ποσοστό (35%) απαντούν ότι θα χειροτερεύσει, ενώ το 44% εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει αλλαγή. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας παρά για τις επιπτώσεις στην προσωπική τους κατάσταση.
Ποιοι παράγοντες συνδέονται για την κυπριακή οικονομία
Άρρηκτα συνδεδεμένα είναι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας με τις ψηλές καταναλωτικές δαπάνες, την ανεργία, τον δημόσιο τομέα, τις διακυμάνσεις του τουριστικού τομέα, τη διαφθορά, τις τράπεζες και τη χαμηλή παραγωγικότητα, σύμφωνα με το Κυπροβαρόμετρο. Σε άλλη ερώτηση για τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, 27%, αναφέρουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η αύξηση των φόρων κατανάλωσης και του φόρου εισοδήματος.
Η γραφειοκρατία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας υπηρεσίας
Ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υπηρεσία θεωρούνται η γραφειοκρατία (31%), οι ψηλοί μισθοί (28%), ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων (17%), οι ψηλές δαπάνες (7%), οι συντάξεις (7%). Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις συγκεκριμένων οργανισμών παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση των ερωτηθέντων προς την κατεύθυνση σύμφωνης γνώμης από το 2007 και μετά.
Στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις
Τα ποσοστά συμφωνίας με την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών ανήλθαν στο 63% το 2010 έναντι 28% το 2007. Αντίστοιχα τα ποσοστά συμφωνίας για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών ήταν 52% έναντι 30% το 2007, για τα Λιμάνια 49% έναντι 24%, για τα Ταχυδρομεία 48% έναντι 25%, για την Αρχή Ηλεκτρισμού 47% έναντι 26% και για την Υδατοπρομήθεια 40% έναντι 19% το 2007. «Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των Κυπρίων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών», επισήμανε ο Ολύμπιος Τουμάζος.
Αγορά ακινήτων η καλύτερη επένδυση για τους Κυπρίους
Ανατροπή των ποσοστών σε σχέση με τα παλαιότερα Κυπροβαρόμετρα παρατηρείται και στην ερώτηση πώς θα επένδυαν οι Κύπριοι ένα ποσό χρημάτων. Διαχρονικά παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στο ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα το έδιναν στα παιδιά τους. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 5% από 20% το 2008. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 38%, θα επένδυε τα χρήματά του σε αγορά γης, το 13% σε αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος, και το 14% σε κατάθεση στην τράπεζα. Η αγορά γης και η κατάθεση στην τράπεζα κινούνται αντίθετα το ένα με το άλλο. Η αγορά γης ως επενδυτική επιλογή είχε αυξηθεί κατακόρυφα το 2001 και συνέχισε να αυξάνεται μέχρι το 2006. Το 2007 και 2008 το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε, ενώ το 2009 υπήρξε μια μικρή αύξηση. Το 2010 μειώθηκε περαιτέρω. Ταυτόχρονα η πρόθεση αγοράς ακινήτου τα επόμενα ένα με δύο χρόνια παραμένει σταθερή στο 20%-22% περίπου.
Οι τιμές θα αυξηθούν
Ο φόβος για την πορεία των τιμών αποτυπώνεται και στο ποσοστό του 37% των ερωτηθέντων, που απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν σε γοργούς ρυθμούς. Τα ποσοστά όσων απαντούν ότι οι τιμές θα μειωθούν περιορίσθηκαν στο 27%, έναντι 33% το 2009 και 52% το 2008.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ 08/05/2011
37 χρόνια μετά…
Λεμεσός: Άλλος ένας αγνοούμενος της κυπριακής τραγωδίας κηδεύτηκε το Σάββατο. Πρόκειται για τον στρατιώτη Μιχαλάκη Μιχαήλ τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Η κηδεία των λειψάνων του Μιχαήλ τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού.
Ο Μιχαλάκης Μιχαήλ γεννήθηκε στην Λευκωσία και μεγάλωσε στον Καραβά.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 251 Τάγμα Πεζικού στην Κερύνεια. Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, μετά από σφοδρή επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Μιχαήλ μαζί με τους συναδέλφους του κατέληξαν στο Νέο Χωρίο Κυθρέας και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.
Τα οστά του Μιχαήλ ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος το 2007 και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.
Στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αύριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας μαζί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκκε Ρασμούσεν. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πολωνό Πρωθυπουργό και ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας, Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 07/05/2011
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
Τα ζητήματα της οικονομίας με βάση έγγραφα που αποκαλύπτουν ή έχουν αποκαλύψει εφημερίδες για τους οικονομικούς δείκτες του πρώτου τριμήνου ή του τρέχοντος έτους, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα, στα οποία γίνεται αναφορά είναι οι αντιδράσεις στις αποφάσεις για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, η επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του Τούρκου Πρωθυπουργού, η καταγραφή των εκκλησιαστικών περιουσιών στα κατεχόμενα κ.ά.
Ο «Πολίτης», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ο Φάνος σκότωσε, λέει η υπεράσπιση», γράφει: «Στα βαθιά αρχίζει να μπαίνει η δίκη για το φόνο του Άντη Χατζηκωστή, αφού ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας βρίσκεται πλέον στα χέρια της υπεράσπισης, η οποία τον αντεξετάζει. Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο συνήγορος του Ανδρέα Γρηγορίου Κασάπη υπέβαλε στον Φάνο Χατζηγεωργίου ότι το φόνο του Άντη Χατζηκωστή τον διέπραξε εκείνος μαζί με ένα ακόμα πρόσωπο. Ο ίδιος απέρριψε τη θέση αυτή και επέμεινε στη θέση του ότι τη σκανδάλη πάτησε ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, τον οποίο συνόδευε στη σκηνή του εγκλήματος.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Σκορδέλλη και Κρασοπούλη υποστήριξε ότι έχει στηθεί μια οργανωμένη συνωμοσία ενοχοποίησης των πελατών του.
Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο Φάνος Χατζηγεωργίου για τη συνάντησή του με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καθώς και για την εξαφάνιση του φονικού όπλου».
Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο ''Επεσαν έξω...'' αποκαλύπτει έγγραφα της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Τελωνείου γράφοντας για έλλειμμα 1,7% το πρώτο τρίμηνο αντί 0,4%, μείωση κατά 1,3% των εισπράξεων από το ΦΠΑ και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των στοιχείων λόγω εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εκκλησία μετρά την περιουσία της στα κατεχόμενα και οι Μητροπόλεις κάνουν απογραφή των περιουσιακών τους στοιχείων στα κατεχόμενα.
«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο ''Μπουρλότο στις εκλογές έβαλε η οικονομία'' γράφει ότι οι δείκτες της οικονομίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι πυροδοτούν διαμάχες και πως ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι όντως, τα έσοδα είναι μειωμένα, μιλά όμως και για σενάρια. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίθεση κατά αστυνομικών του Ερντογάν και αναφέρεται στο χθεσινό επεισόδιο εναντίον αυτοκινητοπομπής του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κασταμονή της Τουρκίας.
«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο ''Αναψε φωτιές το έγγραφο'' αναφέρεται στην αποκάλυψη του εμπιστευτικού εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών και γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για ''worst case senario'', και ότι ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι παραπλανεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Κύπρο αύριο Παρασκευή με το απευθείας εμπόριο στην ατζέντα των συζητησεων.
Η «Χαραυγή», με τίτλο ''Χαιρετίζουν οι εκ μητρογονίας'' αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει πως με διάλογο δρομολογούνται λύσεις και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις χαιρέτισαν τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου Χριστόφια, ενώ κάποιες από αυτές επιβεβαίωσαν πως πρώτιστος στόχος τους παραμένει η ισοπεδωτική αντιπολιτευτική πολεμική κατά της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει για τίτλους τέλους για τον Θανάση Βέγγο και πως η Ελλάδα αποχαιρέτησε χθες τον δικό της ''καλό άνθρωπο''.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο ''ΕΕ: Αντίο στα ανοικτά σύνορα;'' γράφει ότι η Ενωση ίσως επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναλάβουν τους ελέγχους στα σύνορα, σύμφωνα με σχέδια που παρουσιάστηκαν σε απάντηση του αιτήματος για περισσότερο εθνικό έλεγχο στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επανάσταση στην Αίγυπτο και πως οι μη βίαιοι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδεύονταν για χρόνια ώστε να αντιμετωπίσουν την Κυβέρνηση.
ΕλιοπιτάκιαΣυστατικά
Ζύμη
Οδηγίες
|