ΕΙΔΗΣΕΙΣ 30/04/2011
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΟΓΕΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευκαιρία για λύση βλέπει το Λονδίνο
Η περίοδος μετά της εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για λύση του κυπριακού, εκτιμά η Βρετανία.
Ο υφυπουργός εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίβιγκτον, μιλώντας σε διάλεξη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με θέμα «Κύπρος- καιρός να αξιοποιηθεί η ευκαιρία», εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πριν από τις εκλογές.
Τόνισε επίσης ότι το σημαντικό είναι να κρατηθούν οι συνομιλίες ζωντανές, ώστε την περίοδο μετά τις εκλογές να προχωρήσει η πορεία προς τη λύση.
Ο κύριος Λίβιγκτον είπε ακόμα ότι παρά την οπισθοδρόμηση που παρατηρείται, το παράθυρο της ευκαιρίας για λύση δεν έχει κλείσει και επεσήμανε ότι με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, η προσοχή της κοινής γνώμης θα είναι στραμμένη προς το νησί.
Ο Βρετανός αξιωματούχος, επανέλαβε τέλος την υποστήριξη του Λονδίνου στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ηνωμένων Εθνών.
ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Συμπλοκές μεταξύ Γκρίζων Λύκων
Η ''Γενί Ντουζέν'' αφιερώνει το κύριο θέμα της στη συμπλοκή μεταξύ των μελών της τέως και της νυν διοίκησης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα.
Οπως γράφει, η συμπλοκή άρχισε στην Κερύνεια, όπου τραυματίστηκαν δύο άτομα μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως επικεφαλής των γκρίζων λύκων Αμπτολκαντίρ Σαρίμπας, και συνεχίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Η λεγόμενη αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή καθότι εκφράζονταν φόβοι μήπως και οι συμπλοκές επεκταθούν και σε άλλες πόλεις. Συνελήφθηκαν πέντε άτομα.
Και άλλες τ/κ εφημερίδες αναφέρονται πρωτοσέλιδα στην αιματηρή συμπλοκή των γκρίζων λύκων.
Η ''Χαμπερντάρ'' έχει ως πηχυαίο τίτλο ''Βάφτηκε στο αίμα ο εμφύλιος πόλεμος''.
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
Στο 7,2 η ανεργία στον Κύπρο
Στο 7,2% κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 9,9%, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 9,5%.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Ολλανδία 4,2% και η Αυστρία 4,3%.
Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Ισπανία με 20,7% και η Ιρλανδία με 14,7%.
Στην Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε στο 14,1%.
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ Η...ΚΥΠΡΟΣ
Θραύση κάνουν τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους, εξαρτησιογόνες ουσίες που εισάγουν στην Κύπρο με παραγγελίες μέσω Ίντερντετ, χωρίς να περάσουν από τελωνειακούς ή άλλους ελέγχους.
Περιέχονται σε διαλυτικά υγρά για την καθαριότητα ή για αποστείρωση χώρων και χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά λεκέδων, ως διαβρωτικά χρωμάτων, ως αντιοξειδωτικά κτλ. Πρόκειται για ουσίες (που δεν τις κατονομάζουμε για ευνόητους λόγους), διεγερτικές του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως οι αμφεταμίνες και η κοκαΐνη και η χρήση τους δημιουργεί σωματική εξάρτηση που χρειάζεται ειδική, μακρόχρονη θεραπεία αποτοξίνωσης, όπως και ψυχολογική στήριξη, για να αντιμετωπιστεί.
«Μπορεί κάποιος με εύκολο τρόπο να εισάγει στην Κύπρο τέτοιες ουσίες παίρνοντας «συμβουλές» από νέους στην Κύπρο ή στο εξωτερικό που είχαν παρόμοιες εμπειρίες», μας είπε ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Κυριάκος Βερεσιές, που όπως αποκάλυψε στη «Σημερινή», προσφέρει θεραπεία σε 15 τουλάχιστον νεαρούς Κύπριους χρήστες τέτοιων ουσιών. «Δεν είναι μαζικής χρήσης όπως η κάνναβη και η ηρωίνη-κοκαϊνη, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες Κύπριοι χρήστες», μας είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μας έκανε εντύπωση ότι ο ένας έφερνε τον άλλο στην κλινική και όταν τους ρωτήσαμε πόσα άτομα γνωρίζουν, ο καθένας γνώριζε δέκα άτομα χρήστες».
Κτυπώντας πάνω στον τοίχο
Σύμφωνα με το Δρα Βερεσιέ, η αποτοξίνωση από τέτοιες ουσίες είναι πολύ δύσκολη και εν πολλοίς άγνωστος ο τρόπος και η μέθοδος που πρέπει να ακολουθηθεί. «Στο Ίντερνετ υπήρχαν μόνο δύο γιατροί στο Τέξας και πιθανόν εμείς να είμαστε οι τρίτοι που ασχολούμαστε με αυτή τη θεραπεία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Παρόλο που είναι ουσίες διεγερτικές του κεντρικού νευρικού συστήματος, η θεραπεία γι’ αυτές μοιάζει με τη θεραπεία που κάνουμε για το αλκοόλ που είναι κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι «παράδοξη» λοιπόν η θεραπεία. Σε μερικές από τις περιπτώσεις που είχαμε, η στέρηση στο χρήστη έμοιαζε με τρομώδες παραλήρημα όπως αυτό του αλκοόλ. Κάποιοι χρήστες είχαν ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και για 72 ώρες βρίσκονταν σε εκστασιακή κατάσταση. Σε τέτοια κατάσταση ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, ούτε τι κάνει και χρειάζεται συνεχώς παρακολούθηση και βοήθεια για να μην αυτοτραυματισθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής βλέπει τον τοίχο μπροστά του και κτυπά πάνω του, ζώντας σε ένα ψεύτικο, μη πραγματικό κόσμο».
Να κατανοήσεις το πρόβλημα
Ο Δρ Βερεσιές ανέφερε ότι μέσα από τη χρήση τέτοιων ουσιών, «μπορεί κάποιος να καταστρέψει τη σωματική αλλά πολύ περισσότερο την ψυχική του υγεία. Γίνεται εξαρτημένος. Σε κάποιες από αυτές, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα ενόσω γίνεται χρήση, αλλά όταν λείπει η ουσία και υπάρχει στέρηση, ο χρήστης υποφέρει. Αυτός που ζει μέσα στην εξάρτηση και ικανοποιεί τις ανάγκες του, δεν μπορεί ο ίδιος να αναγνωρίσει το πρόβλημά του. Ο εξαρτητικός εαυτός του, του δίνει συνεχώς δικαιολογίες και δεν μπορεί να έχει κριτική στάση απέναντι σε αυτά που του συμβαίνουν. Πώς μπορώ να λύσω ένα πρόβλημα, όταν δεν αναγνωρίζω ότι υπάρχει το πρόβλημα; Εδώ χρειάζεται πολλή δουλειά στην αρχή, για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα και μετά να ζητήσει βοήθεια. Τα οδυνηρά αποτελέσματα της χρήσης τέτοιων ουσιών δεν έρχονται άμεσα, δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι κάποιος μπορεί να κάνει μακροχρόνια χρήση χωρίς να έχει καμιά επίπτωση για την υγεία και τη ζωή του».
Πρόληψη ενάντια στη ζήτηση
Όπως συμβαίνει σε όλες τις ουσίες, δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να χαρακτηρίζει τους χρήστες, υπογράμμισε ο Δρ Βερεσιές και πρόσθεσε: «Είναι γενικά άνθρωποι που επιδιώκουν να αλλάξουν τη διάθεσή τους και βρήκαν δυστυχώς αυτό τον τρόπο, που είναι πολύ πιο φτηνός, γιατί με ένα μπουκάλι 50-100 ευρώ, μπορούν να εξασφαλίσουν 400-500 δόσεις, αφού είναι ικανή μια σταγόνα να έχει επιθυμητό αποτέλεσμα». Τόνισε επίσης ότι «πολύ δύσκολα μπορεί να παρέμβει το κράτος ή οι υπηρεσίες. Μόνο αν στραφούμε αποφασιστικά στη διαφώτιση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη γενικά, μπορούμε να κάνουμε κάτι. Κανένας δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της χρήσης ουσιών μόνο μέσα από την καταστολή. Εδώ είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και η ανάλογη προσφορά. Στόχος της πρόληψης είναι να μην υπάρχει ζήτηση. Κι εδώ είναι η λύση του προβλήματος».
Η «τέχνη» της διάδοσης
Δρ Βερεσιές: «Υπάρχουν ιστοσελίδες που δήθεν αγωνίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία, ενώ παρέχουν όλες τις πληροφορίες και ουσιαστικά, ωθούν στη χρήση. Εδώ είναι ο κίνδυνος, ότι κάποιος που αναζητά πληροφορίες για να βοηθήσει κάποιον άλλο, ουσιαστικά παίρνει τέτοιου είδους πληροφορίες που διχάζουν την άποψή του, αφού υπερτονίζονται τα θετικά και «μπαίνουν ιδέες» στον αναγνώστη. Εδώ είναι το άλλο κόλπο της διάδοσης ουσιών από άτομα που έχουν συμφέροντα από τη διάδοση κάποιων προϊόντων.
Οι χρήστες σε αριθμούς
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, περίπου 15-25 χιλιάδες άτομα στην Κύπρο δηλώνουν ότι κάνουν σχεδόν καθημερινά χρήση μαριχουάνας, που προκαλεί δυνατή ψυχολογική εξάρτηση. Ο Δρ Βερεσιές ανέφερε ότι με βάση στοιχεία του ΚΕΝΘΕΑ, άλλα 3-5 χιλιάδες άτομα είναι χρήστες ηρωίνης-κοκαϊνης και άλλα χίλια περίπου άτομα, είναι χρήστες διαφόρων άλλων ουσιών, νόμιμων (π.χ. κωδεϊνούχων συνταγογραφημένων φαρμάκων) και παράνομων.
Πού επιτρέπονται, πού απαγορεύονται
Τα προϊόντα με τις ουσίες αυτές απαγορεύονται στη Βρετανία από το 2009, αφού κατατάχθηκαν στις ναρκωτικές ουσίες. Η κατοχή τους επισείει φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια και η προμήθειά τους σε άλλα πρόσωπα, φυλάκιση 14 χρονών.
Απαγορεύονται επίσης στο Ισραήλ και στην Αυστραλία, όπου θεωρείται παράνομη η εισαγωγή τους χωρίς άδεια των Αρχών. Στη Σουηδία θεωρούνται όχι ναρκωτικά, αλλά ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Στις ΗΠΑ θεωρούνται «ελεγχόμενες ουσίες». Στη Γερμανία ελέγχεται η διάθεσή τους, η κατοχή τους δεν είναι παράνομη, αλλά μπορεί να επισύρει τιμωρία, αν πωληθούν για ανθρώπινη κατανάλωση. Στον Καναδά είναι ελεγχόμενες ουσίες και δεν είναι παράνομο για κάποιον να τις κατέχει. Στην Πολωνία δεν θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες και μπορεί να πωληθούν σε καταστήματα, ως διαλυτικό υλικό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ 27/0410
Λευκωσία: Σε καλό πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση πάνω στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, «οι ηγέτες συνέχισαν σήμερα τη συζήτησή τους στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας σε καλό πνεύμα. Θα συναντηθούν την Πέμπτη (5 Μαΐου) στις 4:00 μμ για να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση».
Ανέφερε επίσης ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου στις 3:00 μμ.
Ερωτηθείσα αν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση, η κ. Μπάτενχαϊμ επανέλαβε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.
Δηλώσεις Χριστόφια μετά τη συνάντηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έθεσε τα πράγματα στη θέση τους, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση εδώ και τώρα, αλλά αυτή να είναι συμφωνημένη, να πληροί τις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να τιμηθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Έρογλου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Έρογλου απέδωσε τα όσα είπε σε παραπληροφόρηση που έτυχε από δημοσιογράφους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συνέχισαν τη «συζήτηση για τα θέματα της αστυνομίας που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια».
Ανέφερε ότι έθεσε στον κ. Έρογλου τα όσα έχει δηλώσει. «Έθεσα τα πράγματα στη θέση τους και για τα θέματα δήθεν πολέμου που είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να κάμει, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχει θέσει χωρίς να υπάρχει θέμα. Νομίζω παραδέχθηκε ότι τον παραπληροφόρησαν δημοσιογράφοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε να τον συναντήσει λόγω των εορτών του Πάσχα, και αν και σε αυτό οι δημοσιογράφοι τον παραπληροφόρησαν, ο Πρόεδρος απάντησε «και αυτό, τέλος πάντων, νόμιζε ότι επειδή πέρσι - και είναι αλήθεια ότι στις γιορτές του Πάσχα είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει συνάντηση - νόμιζε ότι ίσχυε και φέτος. Αλλά τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί από κανένα. Εάν εγείρετο θέμα, εγώ ήμουν πανέτοιμος να συναντηθούμε και μέσα στις γιορτές του Πάσχα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου για «κράτη και λαούς», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «αυτό είναι παλιό τροπάρι. Κάθε φορά θα συζητώ ότι δεν έχει κράτος ο κ. Ερογλου και ότι είναι ένας λαός, δύο κοινότητες; Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι παλιά ιστορία την οποία τι αναμασούμε και εμείς, δεν το καταλάβω περισσότερο».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι «ο κ. Ερογλου τα έχει πει πολλές φορές. Τί θέλετε από μένα; Θέλετε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας και ότι το κράτος ένα θα είναι και δεν μιλούμε για νέο συνεταιρισμό, ότι μιλούμε εμείς, τουλάχιστον, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος; Το επαναλαμβάνω, αυτό λέω κάθε φορά».
Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ να δυσκολέψουν τα πράγματα για λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως το ξεκαθάρισα. Εμείς θέλουμε λύση πριν από την έναρξη της προεδρίας. Το θέμα είναι να δώσουμε το χέρι».
«Οταν μιλούμε ξανά για νέο συνεταιρισμό και για δύο κράτη που θα συνεταιριστούν, πώς θα γίνει λύση; Και όταν έχουμε την Τουρκία με τόση αλαζονεία και κυνισμό να απευθύνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την ΕΕ. Θέλουμε λύση εμείς εδώ και τώρα. Το θέμα είναι να υπάρχει συμφωνημένη λύση και υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Και κάμποσες συγκλίσεις με τον κ. Ταλάτ τις οποίες πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε.
Ιστορία της ΚύπρουΗ ιστορία της Κύπρου είναι αρχαιότατη και ποικιλόμορφη, λόγω της στρατηγικής της θέσης - σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Αφρική, Ευρώπη και Ασία). Έχει να επιδείξει πανάρχαιες καταβολές που εκτείνονται μέχρι και πριν 10 000 χρόνια. Τα πρώτα ευρήματα συνοικισμών ανάγονται στην λίθινη εποχή (Χοιροκοιτία) και μετέπειτα στην Ελληνιστική περίοδο με την κάθοδο των Μυκηναίων. Στην ελληνιστική περίοδο άνθισαν οι τέχνες και έχουμε μαρτυρίες σε αμφορείς και πλάκες με γραφές. Άνθισε, επίσης, και η ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγάλύτερο αυτό της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο (Κούκλια) πλησίον στο τόπο όπου γεννήθηκε (Πέτρα του Ρωμειού). Σ' αυτή την εποχή ο φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς, Κύπριος φυσικά, ίδρυσε την περίφημη σχολή των Στωικών στην Αθήνα. Ακολουθεί η ρωμαϊκή περίοδος η οποία διήρκεσε από το 58 π.Χ.-330 μ.Χ. Οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας επισκέφθηκαν την Πάφο όπου κατόρθωσαν να εκχριστιανίσουν το Ρωμαίο Ανθύπατο, Σέργιο Παύλο και έτσι η Κύπρος έγινε το πρώτο νησί που απόκτησε Χριστιανό ηγέτη. Στη συνέχεια είναι η βυζαντινή περίοδος. Με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κύπρος έγινε επαρχία του ανατολικού μέρους δηλαδή του Βυζαντίου, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούν η Φραγκοκρατία, η Τουρκοκρατία και η Αγγλοκρατία με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 και την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1960, με την ανταρσία των τουρκοκυπρίων το 1963 και το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. |