ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου σας προσκαλεί στο HOTEL ANSELI στην Κρεμαστή την Κυριακή 8 ΜΑΙΟΥ και ώρα 20:00 για μια βραδιά αφιερωμένη στους κυπριακούς μεζέδες. Χαλλούμι, λούντζα, λουκάνικο, σιεφταλιά, κούπα, χούμους, ταχίνι, ελιές, νταντζίκι, σαλάτα, κυπριακή πίττα και φυσικά τα γλυκά μας δάχτυλα και πουρέκια. Καλό κρασί και αναψυκτικά.
Μας συνοδεύει η ορχήστρα του Αντώνη Μειτανή.
Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ. Λόγω περιορισμένου αριθμού (120 άτομα) προμηθευθείτε έγκαιρα τις προσκλήσεις σας απο τα μελη του διοικητικού συμβουλίου.
Σας περιμένουμε.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΡΟΔΟΥ
Με την συμπλήρωση 61 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
εναντίον του άγγλου κατακτητή την 1η Απριλίου 1955 , ο σύλλογος μας διοργανώνει το Σάββατο 2 Απριλίου
εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. στην παλαιά πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου στις 19:00
και την Κυριακή 3 Απριλίου στις 10:00 εθνικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Σκεπής-Φανερωμένης στην οδό Ακραμήτου.
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Γεώργιος Συμεωνίδης
1η Απριλίου 1955
"Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή". Ένας στοίχος γνωστός σε όλους μας αλλά και πολύ καθοριστικός για την Κύπρο μας, αφού την 1η Απριλίου το 1955 ξεκίνησε στην Κύπρο ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Αρχηγός του αγώνα ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής.
Μαχητές, όλος ο Κυπριακός λαός. Με πολλή πίστη και αγάπη για την πατρίδα μα πάνω απ' όλα ζήλο για την ελευθερία ξεκίνησε ένας τετραετής αγώνας (1955-1959) ο οποίος χαρακτηρίστηκε από απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ο εξαναγκασμός των Άγγλων να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην Κύπρο. Σήμερα, τιμούμε την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που αγωνίστηκαν και θυσιάστικαν για την ελευθερία.
Οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι απαγχονισμοί και οι εξορίες ήταν μερικά από τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα που εφάρμοσαν, χωρίς όμως να καταφέρουν να καθυποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας και να ανακόψουν την πορεία του προς την ελευθερία.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και άλλα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου έγιναν πρότυπα αυτοθυσίας και ηρωισμού και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της κυπριακής ελευθερίας.
Ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1960 με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄.
Στη σαρανταοκτάχρονη πορεία της η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε πολλές δυσκολίες και προβλήματα, με αποκορύφωμα την τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη ο λαός μας.
Καθώς η μνήμη μας ταξιδεύει σήμερα στο ηρωικό έπος του 1955-59, τιμούμε τη θυσία των ηρώων μας και υποκλινόμαστε μπρος στο μεγαλείο του αγώνα που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του νησιού μας".
Φυλακισμένα μνήματαΦυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Αγγλους . Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί Κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα". Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις. Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα. Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956: Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σωρούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:
Μάρκος Δράκος Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:
Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας
|