ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
Δημοσιεύματα σε σχέση με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', οι δηλώσεις του νομικού Πόλυ Πολυβίου που διορίστηκε για διεξαγωγή έρευνας, τα έγγραφα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου και η κηδεία του 13ου θύματος της έκρηξης, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
Προβάλλονται, επίσης, η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των κυπριακών τραπεζών που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
Ο «Πολίτης», στο κύριο θέμα του με τίτλο «ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΜΕ! Χάθηκαν τρία κρίσιμα 24ωρα», γράφει:
«Κι όμως, όλα μπορούσαν να προληφθούν. Μετά από επιτόπια εξέταση της κατάστασης, ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης εκ μέρους του ΓΕΕΦ, ετοίμασε εμπιστευτική έκθεση προς τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην οποία περιέγραφε την κατάσταση και υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους όλης της επιτροπής που επισκέφθηκε το χώρο. Αφού γινόταν αναφορά στις εκρήξεις που ήδη είχαν σημειωθεί στο ένα εμπορευματοκιβώτιο, η επιτροπή ομόφωνα εισηγείτο την άμεση μετακίνησή του και την έναρξη καταστροφής της πυρίτιδας. Πέρασαν τρία κρίσιμα 24ωρα χωρίς να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα. Το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, φαίνεται πως πάγωσε όλες τις ενέργειες...».
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ολα τα έγγραφα του εγκλήματος'', αναφέρεται σε έγγραφα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου σε σχέση με την έκρηξη στη ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' και γράφει ότι εγκληματική αδράνεια και αναποφασιστικότητα αξιωματούχων οδήγησαν στην τραγωδία. Αλλού γράφει ότι το κόστος της καταστροφής από την έκρηξη στο Μαρί θα ανέλθει στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι η μεγαλύτερη οικονομική απώλεια που υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εισβολή του 1974.
''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Φαινόταν από μίλια η τραγωδία που ερχόταν'', γράφει ότι την αλληλογραφία της συμφοράς ανάμεσα σε πολιτειακούς αξιωματούχους και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες φέρνει στην επιφάνεια ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου. Αλλού γράφει ότι το δωδέκατο θύμα της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ο Μιχάλης Ηρακλέους, Επικελευστής, Υπαξιωματικός του Ναυτικού, κηδεύτηκε χθες από την εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά.
''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Η ύστατη έκκληση Ιωαννίδη'', γράφει ότι φώναζε και ωρυόταν ο μακαρίτης Διοικητής του Ναυτικού Πλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης τρία 24ωρα πριν από τη φονική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πυρίτιδα για να μετακινηθεί το φορτίο από τη μονάδα. Αλλού γράφει ότι γίνεται σήμερα η κηδεία του 19χρονου Αντώνη Χαραλάμπους, του 13ου θύματος της φονικής έκρηξης, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατική Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και την Τετάρτη διαγνώστηκε ο εγκεφαλικός θάνατός του.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ολα στο φως των ερευνών'', γράφει ότι την απαίτηση και την εντολή να ερευνήσει τα πάντα γύρω από τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου και να καταγράψει ευθύνες υπό τη μορφή ολιγωρίας, απραξίας, παράβασης καθήκοντος, αμέλειας πήρε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής καταδίκασε χθες σε ειδική συνεδρία και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν το τεστ της ΕΕ'', γράφει ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή και Ελληνική, πέρασαν χθες το τεστ αντοχής της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά δήλωσε ότι γύρω στους εννέα εμπειρογνώμονες θα έρθουν αύριο στην Κύπρο για να αξιολογήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση.
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η τραγωδία που έπληξε χθες το πρωί την Κύπρο με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, τους 12 νεκρούς και τους 62 τραυματίες - δύο εκ των οποίων σοβαρά - αλλά και την πλήρη καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που ακολούθησε, τις υλικές ζημιές στα σπίτια και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αποτελεί το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες σήμερα, οι οποίες στα πρωτοσέλιδά τους κάνουν λόγο για ''έγκλημα''.
OiΗ εφημερίδα Πολίτης κυκλοφορεί σήμερα υπό τον τίτλο «Εγκληματίες: Δώδεκα νεκροί και ‘σκοτάδι’ στην οικονομία, λόγω εγκληματικής αδράνειας». Η εφημερίδα παρουσιάζει φωτογραφίες από τα «φουσκωμένα» κιβώτια που προκάλεσαν την έκρηξη, καθώς και έγγραφα που δείχνουν πώς με οδηγίες Δ. Χριστόφια αφέθηκε στον ανοικτό χώρο το επικίνδυνο φορτίο.
Η «Αλήθεια» με τίτλο «Είναι έγκλημα» προβάλλει φωτογραφίες δύο από τους αδικοχαμένους της χθεσινής τραγωδίας, καθώς και φωτογραφία από τη χθεσινή αυθόρμητη εκδήλωση του κόσμου έξω από το Προεδρικό. Γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο Διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη αλλά δεν βρήκαν χρόνο για μέτρα. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής νόμισαν ότι γινόταν σεισμός και ότι το ωστικό κύμα παρέσυρε πόρτες και παράθυρα.
«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εγκλημα» και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή γράφει ότι 12 είναι οι νεκροί, 62 οι τραυματίες και πολλά τα «γιατί» της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων. Η εφημερίδα γράφει ότι ξημέρωσε μια μαύρη Δευτέρα για την Κύπρο και ότι το κακό φαινόταν να έρχεται, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Γράφει επίσης ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι οι τραγικές μορφές της τραγωδίας και ότι μόνο δύο από τους νεκρούς αναγνωρίζονται, αφού οι άλλοι είναι διαμελισμένοι.
«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Εγκλημα και τραγωδία» γράφει ότι μαύρος είναι ο Ιούλιος για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αφού 12 συμπατριώτες μας χάθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος όταν έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με προορισμό τη Συρία. Προβάλλει φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας και γράφει επίσης ότι το συμβάν εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικονομία, αφού οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μαύρισε ξανά η Κύπρος» και με φωτογραφία από την καταστροφή γράφει ότι συγκλονισμό μέχρι τα Ηνωμένα Εθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για μια ακόμη φορά την Κύπρο χθες τα ξημερώματα και ότι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση. Γράφει επίσης ότι κατ’ επείγουσα είναι η ανάγκη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χάθηκε το 53% της ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εγκληματικά λάθη» προβάλλει φωτογραφία από τον κατεστραμμένο σταθμό του Βασιλικού και γράφει ότι 12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, με κατεστραμμένο τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ρεύματος του νησιού και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, είναι το αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αρμοδίων που άφησαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικά εκτεθειμένα για πάνω από δύο χρόνια. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της ΕΦ παραιτήθηκαν.
Πολιτικές εξελίξεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
Συμφώνησαν σε τρία πακέτα μέτρων
Τρία διαφορετικά πακέτα μέτρων για την οικονομία συμφώνησαν να ετοιμάσουν και να προωθήσουν στη Βουλή για ψήφιση Κυβέρνηση και κόμματα. Κατά την αποψινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίστηκε όπως το πρώτο πακέτο προωθηθεί στη Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών, το δεύτερο εντός Αυγούστου και το τρίτο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το πρώτο πακέτο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως άμεσο, θα περιλαμβάνει, εκτός από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, και άλλα μέτρα που πρότειναν απόψε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Οι εισηγήσεις των κομμάτων για ενίσχυση του πρώτου πακέτου μέτρων θα συζητηθούν εκ νέου σε συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι πολιτικοί αρχηγοί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.Το δεύτερο πακέτο μέτρων χαρακτηρίζεται ως μεσοπρόθεσμο και το τρίτο ως μακροπρόθεσμο. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας η Κυβέρνηση θα έχει συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να επιτευχθεί συναίνεση.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, «διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων». Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει κατάληξη σε μία δέσμη μέτρων που θα είναι αποτελεσματική για το καλό της οικονομίας.
Από τη πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι επιθυμία του κόμματός του είναι να στηριχθεί το πακέτο που έχει κατατεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συζητήσει και άλλα μέτρα τα οποία, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν κοινή συνισταμένη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές παρενέργειες της κρίσης και να δοθούν τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στους οίκους αξιολόγησης. Ο κ. Καρογιάν εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν και θα υπάρξει θετική κατάληξη.
Πρώην οικιακές βοηθοί νυν ιερόδουλες..Εφιάλτης οι οικιακές βοηθοί-Κυκλώματα τις ωθουν στην παρανομία- "Τρύπια" η νομοθεσία, δένει τα χέρια των εργοδοτών
Ανενόχλητο εξακολουθεί να δρα το κύκλωμα που ωθεί οικιακές βοηθούς (οι οποίες έρχονται στο νησί μας με έξοδα Κυπρίων) στην παρανομία. Μια ακόμα κραυγαλέα περίπτωση, ομαδικής εγκατάλειψης εργασίας από αλλοδαπές, έρχεται να αποδείξει ξανά τα τεράστια κενά στη νομοθεσία εργοδότησης αλλοδαπών στη χώρα μας. Όπως είχαν αποκαλύψει και παλαιότερα τα «60 Λεπτά», κυκλώματα ταλαιπωρούν εργοδότες αλλά και εργοδοτούμενους. Εργοδότρια μιλώντας στο Sigmalive μας ανέφερε ότι η οικιακή της βοηθός, την οποία έφερε το Μάρτιο, μέσω ατζέντη από τις Φιλιππίνες, εγκατέλειψε το σπίτι την Τετάρτη. Όπως μας ανέφερε η ίδια, την ημέρα έφυγε η οικιακή της βοηθός, έμαθε ότι έφυγαν από τα σπίτια όπου δούλευαν άλλες 18 οικιακές βοηθοί, οι οποίες μάλιστα κατέθεσαν παρόμοιες καταγγελίες στο Τμήμα Μετανάστευσης. «Σε μένα», όπως μας είπε, « μου έγινε δισέλιδη καταγγελία, στην οποία αναφέρεται ότι δεν της παρείχα φαγητό, ότι πατούσα στο πάτωμα στα μπισκότα για να τα καθαρίζει, ότι στο δωμάτιο της δεν υπήρχαν αρκετά ντουλάπια, και ότι δουλεύε από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ». «Πως ερμηνεύονται τελικά οι κανονισμοί;» Όπως μας είπε, η ίδια επωμίστηκε όλα τα έξοδα για να φέρει την αλλοδαπή στην Κύπρο. «Και έρχεται στη συνέχεια και εξαφανίζεται», λέει αγανακτισμένη «χωρίς εγώ να μπορώ δράσω, συν το ότι πρέπει να βάλω άλλα 800 ευρώ εγγύηση για να μπορέσω να φέρω άλλη, τη στιγμή αυτή που έφερα δουλεύει παράνομα αλλού». «Εδώ το θέμα είναι η ερμηνεία των κανονισμών», πρόσθεσε, λέγοντας, "ότι σίγουρα οι αλλοδαποι θα πρέπει να έχουν δικαιώματα, αλλά και οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν τα δικά τους". Παλαιότερα είχε μάλιστα ζητηθεί να ενταχθούν στη νομοθεσία άλλοι τρεις κανονισμοί: Πρώτον, να λαμβάνονται αποτυπώματα από την αλλοδαπή που θέλει να φύγει έτσι ώστε να μην ξανάρχεται, δεύτερον: Να πληρώνουν οι αλλοδαπές τη μισή εγγύηση, και τρίτον να προσκομίζουν συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες, από όποια χώρα είχαν εργαστεί. «Κανένας από αυτούς τους κανονισμούς δεν εντάχθηκε στη δική μας νομοθεσία, με αποτέλεσμα να επικρατεί αυτή η χαώδης κατάσταση». Την ίδια στιγμή, όπως μας είπε, συμπολίτες μας βάζουν στο σπίτι τους μια αλλοδαπή η οποία έφυγε από άλλο σπίτι και όλα αυτά εις βάρος του εργοδότη. «Εδώ υπάρχει ένα κύκλωμα που δρα εις βάρος μας και κανείς δεν αντιδρά». «Αν το κράτος δεν θέλει να τις φέρνει», σημείωσε, «ας σταματήσουν να δίνουν άδειες για να φέρνουμε αλλοδαπές, και αφού η κατάσταση είναι τόσο ανεξέλεγκτη, ώστε αλλοδαπές έρχονται στην Κύπρο και σε τρεις μήνες υποχρεώνουν τους εργοδότες να την αποδεσμεύουν, τότε ας τις απελαύνουν ή ας ανοίξουν κανονικά τα σύνορα έτσι ώστε να έρχονται χωρίς βίζα στην Κύπρο και να κάνουν οι ίδιες τα έξοδά τους».
«Από τη στιγμή όμως», τονίζει «που υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Φιλιππινέζες το γνωρίζουν θα εξακολουθεί να υφίσταται αυτό το φαινόμενο».
Και το ερώτημα που θέτω εγώ ως εργοδότρια είναι το εξής: Ο Σύνδεσμος Εργοδοτών Οικιακών Βοηθών τι κάνει; Βάσει ποιας νομοθεσίας μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα; Θα ήταν καλό να ήξερε κάποιος βάσει ποιας νομοθεσίας μπορούν να κάνουν οι αλλοδαπές ό,τι θέλουν και χωρίς κόστος». Το Sigmalive επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοδοτών Οικιακών Βοηθών, Στάλω Σαβουλή, στην οποία ανέφερε τα τελευταία γεγονότα και όπως μας είπε, «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει το δίκιο του ο εργοδότης. Και στην περίπτωση που τον δικαιώνει το Εργατικό Δικαστήριο και κριθεί ότι κακώς η οικιακή βοηθός εγκατέλειψε το σπίτι, ο εργοδότης θα πρέπει να της πληρώσει τα εισιτήρια».
Όπως μας εξήγησε η κα. Σαβουλλη, «για να φέρει ο εργοδότης άλλη κοπέλα θα πρέπει να πληρώσει άλλα έξοδα, δηλαδή την ασφάλεια, την εγγύηση, και όλα τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι οι κοπέλες αυτές αφήνουν, ηλικιωμένους, παιδιά και αρρώστους». Τα έξοδα, όπως μας ανέφερε, είναι τεράστια και οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να υπογράψουν την αποδέσμευση, προκειμένου να γλιτώσουν τα λεφτά του ταξιδιού επιστροφής της. Σημείωσε δε, ότι «δεν απασχολεί καθόλου την πολιτεία τα λεφτά που βγάζουν έξω με την παράνομη εργοδότηση. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν από την Κύπρο χιλιάδες ευρώ από την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών για τους οποίους αυτό επιτρέπεται, ενώ για τους Κύπριους απαγορεύεται» . Όπως μας είπε η κα. Σαβουλή, υπάρχουν πάρα πολλοί που δρουν σε αυτό το χώρο και ξεσηκώνουν τις αλλοδαπές, φυσικά έναντι δικής τους αμοιβής. «Αυτοί», πρόσθεσε «είναι πράκτορες, δικηγόροι ή άλλες αλλοδαπές που έχουν δικτυωθεί ή διάφοροι προστάτες». Σημείωσε παράλληλα, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει κάτι εναντίον των αλλοδαπών, όμως είναι λογικό ότι όταν βρουν πρόσφορο έδαφος, θα προσπαθήσουν να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν με παράνομο τρόπο, αφού το κράτος και η υποδομή του, τους το επιτρέπει. «Ο μόνος που έχει να χάσει», συμπλήρωσε, «είναι το θύμα εργοδότης-οικογένεια, ενώ την ίδια στιγμή επωφελούνται άλλοι, οι οποίοι χωρίς έξοδα, έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τους καθαρίζει το σπίτι τους. Από όλη αυτή την κατάσταση, επωφελούνται επίσης οι ασφαλιστικές εταιρείες αφού όσες φορές σπάσει το συμβόλαιο η αλλοδαπή, τόσες πιο πολλές ασφάλειες θα κάνει, επωφελείται το κράτος αφού από την κάθε μια που σπάζει το συμβόλαιό της εισπράττει άλλα 300 ευρώ από το καινούριο συμβόλαιο, ενώ επωφελείται και ο πράκτορας που θα βρει καινούριο εργοδότη, ο οποίος θα του δώσει προμήθεια.
«Συνεπώς», ανέφερε η κα. Σαβουλή «όλοι επωφελούνται εκτός από τον εργοδότη, ο οποίος αν δεν δεχτεί να υπογράψει την αποδέσμευση, θα τον υποχρεώσει να πληρώσει τα εισιτήρια για να φύγει η κοπέλα. Μάλιστα, αν δεν δεχτεί ο ίδιος να υπογράψει για να φύγει η κοπέλα, θα του σπάσει την εγγυητική των 850 ευρώ και θα του τα πάρει όλα. Αυτή είναι κατάσταση». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας Γιώργος Στυλιανού, μας ανέφερε ότι από τη στιγμή που το θέμα παραπεμφθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων θα κληθούν και οι δύο πλευρές για να εκφράσουν τις απόψεις τους και θα γίνει μια έκθεση η οποία θα σταλεί στην επιτροπή που εξετάζει τα θέματα. Η λειτουργός μετανάστευσης μαζί με την επιτροπή θα αποφασίσουν ποια πλευρά έχει δίκιο. Στα παράπονα, όπως μας είπε, υπάρχει έλεγχος εφόσον αποδεικνύονται. Όντως, ανέφερε, πολλά παράπονα είναι πανομοιότυπα, ενώ διάφοροι προστάτες πληρώνουν 150 ευρώ για να υποβάλουν το παράπονο οι αλλοδαπές.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «το να υποβάλεις παράπονο είναι νόμιμο, και θα πρέπει να εξεταστεί αφού δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να γνωρίζει τα γεγονότα σε ένα σπίτι». Ο κ. Στυλιανού, πρόσθεσε ακόμα ότι η Επιτροπή, η οποία χειρίζεται το ζήτημα, απαρτίζεται από λειτουργό μετανάστευσης, το Διοικητή της ΥΑΜ, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας. «Αν δεν ο εργοδότης», πρόσθεσε «δεν ικανοποιείται από την απόφαση μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Πάντως έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση το κόστος επωμίζεται ο εργοδότης. Και αν αποφασιστεί ότι η αλλοδαπή πρέπει να απελαθεί, το κόστος το επωμίζεται ο εργοδότης».
Όπως μας είπε, η Ομοσπονδία Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας ζήτησε να επιφορτίζεται και η αλλοδαπή το μισό κόστος, για να φύγει από έναν εργοδότη. «Όταν φύγει μια αλλοδαπή τα γραφεία που τις φέρνουν θα πρέπει να ενημερώνεται το γραφείο». Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, η νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις εκτός του ότι είναι 30 ετών, ήταν και υπέρ της προστασίας του εργαζόμενου ενώ τώρα το κόστος το πληρώνει τώρα ο εργοδότης. |