ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΛΟΥΖΕΣ / ΣΙΟΥΤΖΙΟΥΚΟΣ
Ο παλουζές και ο σιουτζιούκος είναι γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου και θα τα συναντήσεις σε χωριά όπου παράγονται άσπρα σταφύλια.
Με το πάτημα των σταφυλιών παίρνουν το απόσταγμα το λεγόμενο μούστο και το βάζουν σε ειδικό μεγάλο καζάνι και το βάζουν στη φωτιά. Όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουν μέσα στο καζάνι ένα ειδικό χώμα το λεγόμενο ασπρόχωμα. Με την προσθήκη του χώματος επιτυγχάνεται καλύτερα ο καθαρισμός του μούστου και γίνεται πιο γλυκός. Καθώς ο μούστος κοχλάζει πρέπει συνεχώς με την κουτάλα να αφαιρούνται όλες οι ακαθαρσίες που ανεβαίνουν προς τα πάνω.
Ακολούθως αναμιγνύουν με αναλογία 8 οκάδων μούστο, 1 οκά αλεύρι και αρχίζει το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι το μείγμα να ψηθεί. Ακολούθως το μείγμα τοποθετείται σε πιάτα και αφού προσθέσουν σπασμένους ξηρούς καρπούς ο παλουζές είναι έτοιμος.
Το επόμενο βήμα επιτυγχάνεται με τη κατασκευή σιουτζιούκου.
Έχουν περασμένες σε κλωστές αμυγδαλόκουνες ή καρυδόκουνες ανάλογα με την επιλογή της κατασκευάστριας. Στην άκρη της κλωστής υπάρχει το κατσούνι για να κρεμάζονται οι κλωστές ψηλά έτσι ώστε να βοηθήσει στο στέγνωμα του σιουτζιούκου. Μέσα από το μείγμα του παλουζέ έτσι βραστό καθώς είναι, βουτάνε τις κλωστές και τις κρεμάνε μερικές ώρες για να στεγνώσουν.
Αυτό επαναλαμβάνεται είτε και την ίδια μέρα αφού επανακατασκευάσουν μείγμα παλουζέ είτε και την επόμενη μέρα. Κάνουν από τρία μέχρι πέντε βουτήγματα στον παλουζέ. Τον αφήνουν 5-6 μέρες κρεμασμένο να στεγνώσει εκτός και εάν τον προτιμούν φρέσκο μπορούν να το κόψουν και από την ίδια μέρα.
ΧΑΛΟΥΜΙ
Ζεσταίνεται το γάλα σε φωτιά και αφού προστεθεί σ' αυτό ειδική πηκτική σκόνη (η λεγόμενη πηδκιά) αφήνετε να κρυώσει. Σύντομα το γάλα πήζει. Στη συνέχεια κόβεται σε κομμάτια και τοποθετείται σε ταλάριν. Πιέζεται για να στραγγίσει και το υγρό που θα βγει είναι ο νορός.
Ο νορός ξαναβράζεται, με προσθήκη κι άλλου γάλακτος, συνήθως σε αναλογία ενός προς δέκα ο νορός θα πήξει ξανά, οπότε δίνει την αναρή που είτε παραμένει ανάλατη, είτε της προστίθεται αλάτι και αποθηκεύεται αφού ξηραθεί η αναρή, για να παρθεί, πιέζεται πάλι στο ταλάριν, οπότε με το στράγγισμά της έχουμε και πάλι ποσότητα από νορόν, στον οποίο θα μπουν τα χαλούμια προκειμένου ν' αποθηκευτούν και να διατηρηθούν.
Στο μεταξύ τα χαλούμια όταν στεγνώσουν μετά τη διαδικασία στο ταλάριν, ρίχνονται στον νορόν που μένει μετά την παραγωγή της αναρής και ψήνονται σε χαμηλή φωτιά, για μια περίπου ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ψηθούν, ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νορού μέσα στον οποίο βράζουν. Στη συνέχεια το κάθε κομμάτι χαλουμιού αλατίζεται. Προστίθεται επίσης ψιλοκομμένος δυόσμος. Ύστερα το κάθε κομμάτι διπλώνεται στα δυο και τοποθετείται για αποθήκευση σε γυάλινο δοχείο. Το δοχείο, όταν γεμίσει με χαλούμια, πληρώνεται με νορόν και κλείνεται.
Το χαλούμι, όπως και η αναρή είναι άσπρου χρώματος.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ
O Τραχανάς είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κύπρο. Εύγευστο και θρεπτικό παραδοσιακό φαγητό. Πρόκειται για σούπα με σιτάρι ζυμωμένο σε ξινισμένο γάλα.
Το σιτάρι αφού πλυθεί καλά, αλέθεται σε χειρόμυλο. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με ξινισμένο γάλα και το μείγμα τοποθετείται στη φωτιά. Όταν βράσει καλά, το μείγμα πήζει, οπότε πλάθεται σε μικρά μακρόστενα κομμάτια που απλώνονται στον ήλιο όπου και ξηραίνονται. Τα ξηρά αυτά κομμάτια αποθηκεύονται και έτσι διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Κάθε φορά που η οικοκυρά επιθυμεί να μαγειρέψει σούπα τραχανά, παίρνει όση ποσότητα θέλει από τα υποθηκευμένα ξηρά κομμάτια. Τοποθετεί τα κομμάτια σε νερό, όπου φουσκώνουν κι ανοίγουν, στη συνέχεια δε τα ψήνει στη φωτιά, συνήθως σε ζωμό κρέατος. Ενώ ψήνεται η σούπα, μπορεί να προστεθεί και λίγη ποσότητα φρέσκου γάλακτος. Μπορεί επίσης να προστεθεί χαλούμι κομμένο σε μικρά κομμάτια, που ψήνεται κι αυτό μέσα στη σούπα. Ο τραχανάς σερβίρετε ζεστός, αφού προστεθούν αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα
Τα αποτελέσματα της χθεσινής πανσυνδικαλιστικής συνάντησης, τα διπλά συμβόλαια που φέρονται να υπογράφουν ομάδες με ποδοσφαιριστές, τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια, η σύσκεψη για την οικονομία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οι διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών, η διαρροή εγγράφου από το WikiLeaks για τη σχέση μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και οι αντιδράσεις στον Κορμακίτη λόγω της πρόθεσης των κατοχικών «αρχών» να ανεγείρουν κτηνοτροφική μονάδα στην κοινότητα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
Η εφημερίδα Πολίτης κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Κάνει διπλωματία των weekends: Θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών».
Όπως γράφει ο Πολίτης: «Ο έλεγχος των δαπανών για τα υπηρεσιακά ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών δεν εξαντλείται στη χρήση VIP αιθουσών αεροδρομίων ή στην αγορά ιδιωτικού τζετ από εταιρεία συμφερόντων συγγενούς του γενικού γραμματέα της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση. Το λογιστικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών με τις δαπάνες των ταξιδιών του Μάρκου Κυπριανού δείχνει ότι πολλά ταξίδια διευθετούνταν ώστε να συμπίπτουν με Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού φαίνεται να διαλέγει με παράδοξα κριτήρια τα δρομολόγιά του, καθώς ταξιδεύει προς Ντόχα και επιστρέφει μετά στην Πράγα ή ταξιδεύει προς Μαδρίτη μέσω Πράγας. Τέλος, ερωτηματικά εγείρονται για την πρακτική (η οποία ξεκίνησε επί υπουργίας Γιώργου Λιλλήκα) να συνοδεύεται ο υπουργός από αστυνομικούς, οι οποίοι, μάλιστα, σε κάποια ταξίδια λαμβάνουν υψηλότερα επιδόματα και από πρέσβεις. Χαρακτηριστικά, σε ταξίδι προς Βενεζουέλα και Αργεντινή, αστυνομικός έλαβε υψηλότερο επίδομα κατά περίπου 600 ευρώ από τον διευθυντή στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού, αν και ο τελευταίος παρέμεινε περισσότερες μέρες στον τόπο του ταξιδιού».
Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινό μυστικό τα διπλά συμβόλαια», αναφέρει πως η σύμβαση Ομόνοιας και Γιάννη Οκκά για την οποία ασκείται ποινική δίωξη δεν είναι η μόνη, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις και πληροφορίες διπλά συμβόλαια υπογράφουν ομάδες με πολλούς ποδοσφαιριστές. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση ζητά αποδέσμευση 120 χιλιάδων ευρώ για να πληρώσει την εταιρεία που της ενοικιάζει το ιδιωτικό αεροπλάνο που εκμισθώνει το Προεδρικό για τα ταξίδια του Προέδρου Χριστόφια και άλλων Υπουργών στο εξωτερικό, αλλά αρνείται να καταθέσει στη Βουλή το συμβόλαιο ενοικίασης.
«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Δραματική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», αναφέρει πως στα 500 εκατομμύρια ευρώ «σκαρφάλωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά 300 εκ. το αντίστοιχο περσινό. Αλλού αναφέρει πως την περιουσία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη έβαλαν στο μάτι οι κατοχικές «αρχές» καθότι θέλουν να ανεγείρουν στο χώρο κτηνοτροφική μονάδα.
«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συναγερμός στο παρά 5’», αναφέρει πως στο παρά πέντε και με την ελπίδα ότι μπορεί να προλάβουμε τα χειρότερα ξεκίνησε η κινητοποίηση για την οικονομία, ορίστηκε ευρεία σύσκεψη κομμάτων την επόμενη Παρασκευή αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Γενεύη, παρά την πίεση των κομμάτων – κυρίως του ΔΗΣΥ – για αποφάσεις αυτό το Σαββατοκυρίακο, προκειμένου να σταλούν μηνύματα στις διεθνείς αγορές. Αλλού αναφέρει πως θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, στο ΑΞΙΚ, στις Στρατιωτικές καθώς και στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, εξασφάλισαν 2.244 υποψήφιοι.
Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «’Ναι’ από Πανσυνδικαλιστική», αναφέρει πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχονται την πρόταση για συνεισφορά των εργαζομένων στο δημόσιο, θέτοντας ως προϋποθέσεις την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη συνεισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού αναφέρει πως 73,9 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα τουριστικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «WikiLeaks: ο λαϊκός Χριστόφιας» πως σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της αμερικανικής Πρεσβείας του 2009 που διέρρευσε από το WikiLeaks η σχέση μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού είναι ψυχρή, οι φιλοσοφίες τους επί του Κυπριακού απέχουν κατά πολύ και ο λαϊκός Χριστόφιας αισθάνεται μειονεκτικά έναντι του αριστοκράτη Υπουργού του. Αλλού αναφέρει πως οι συντεχνίες συμφωνούν στις περικοπές μισθών υπό όρους.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΔΗΚΟ προ των πυλών εξόδου», αναφέρει πως το Δημοκρατικό Κόμμα αναθεωρεί πλήρως τη στάση του απέναντι στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια και αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του στα βασικά θέματα του τόπου με άξονα το Κυπριακό, την οικονομία, την παιδεία και την άμυνα θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο σε αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξαγγέλλει τις προσεχείς μέρες την κάθοδό του στις Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, διεκδικώντας ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Εκκλησία πρέπει να συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο» πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε πηγαίνει στο εξωτερικό πρέπει να νιώθει πίσω του την υποστήριξη και την ευλογία της Εκκλησίας. Αλλού αναφέρει πως διευθυντήριο στο οποίο μετέχουν ένας νυν και ένας πρώην αξιωματούχος και δυο στελέχη διαφορετικών κομμάτων οργανώνει τη χρεοκοπία της Κύπρου.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλήρης ταύτιση ΟΗΕ - Τουρκίας» πως «μια εβδομάδα πριν την τριμερή συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό η κατάσταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το λιγότερο απελπιστική» και πως τα ΗΕ δεν έχουν καμία έγνοια να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν έστω τις στοιχειώδεις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Αλλού αναφέρει πως άρχισαν οι πρώτες κρούσεις για τις δημοτικές εκλογές χωρίς ακόμα επισήμως τα κόμματα να καθορίσουν το γενικό πλαίσιο της πολιτικής και τακτικής τους.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αναζητώντας την ενότητα», πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προεδρεύσει συνεδρίας την ερχόμενη Παρασκευή με στόχο την εξεύρεση συναίνεσης για αντιμετώπιση των πιέσεων επί της οικονομίας και για αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου να επαναληφθεί στην Κύπρο το τι έγινε στην Ελλάδα. Αλλού αναφέρει πως αντίγραφο ενός αρχαίου φοινικικού σκάφους έχει καταπλεύσει στη Λεμεσό αφού συμπλήρωσε το ίδιο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει το σκάφος το 600 π.Χ.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ Η ΛΗΨΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Μεσοπρόθεσμο και στην Κύπρο
Κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, άμεση ψήφιση νομοσχεδίων για τις κοινωνικές παροχές και την πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των υπερωριών και σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα το πρωί μεταξύ Κυβέρνησης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, είχαν συνάντηση νωρίς το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την οικονομία.
Η πίεση από την αύξηση του ελλείμματος, αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, η κατάσταση της οικονομίας της οποίας επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, φαίνεται πως οδήγησαν Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων.
Στόχος της συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στις 8 Ιουλίου είναι η συναίνεση για να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφασίστηκαν.
Η Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δεχθεί προτάσεις από όλα τα κόμματα, τις οποίες θα εξετάσει με σκοπό να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Στο μεταξύ, την ανακοίνωση σύσκεψης αρχηγών κομμάτων για την οικονομία εκ μέρους της Κυβέρνησης χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
«Είναι δύο χρόνια που εμείς επιμέναμε και επιμένουμε ότι τα θέματα υψίστης σημασίας όπως τα θέματα του Κυπριακού αλλά και της οικονομίας, που είναι εξίσου ένα μέγα εθνικό θέμα, μόνο μέσα από τη συλλογικότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν», ανέφερε.
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «είμαστε στο και πέντε» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν όλοι σε αυτό το διάλογο με τη διάθεση να διασωθούν τώρα που είναι ώρα όλα όσα κερδήθηκαν τόσα χρόνια.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΑΦΟΥ - ΠΟΛΕΩΣ
Έκλεισαν την είσοδο της Πάφου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί κάτοικοι Πόλεως Χρυσοχούς για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση από πλευράς Κυβέρνησης της κατασκευής του νέου δρόμου Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς.
Οι διαμαρτυρόμενοι πορεύτηκαν σε πομπή με τα αυτοκίνητα τους από την είσοδο της Πόλεως Χρυσοχούς μέχρι και τον κυκλικό κόμβο των Κονιών στην είσοδο της Πάφου.
Κρατώντας συνθήματα όπως «Δρόμος Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς, δώσαμε πολλά στο κράτος και πήραμε ψίχουλα», «Δρόμος Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς είναι αυτό που δικαιούμαστε», και «Δρόμος Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς θρηνήσαμε πολλά θύματα, φτάνει πια» οι διαμαρτυρόμενοι απέκοψαν συμβολικά το δρόμο στην είσοδο της πόλης για είκοσι περίπου λεπτά, προκαλώντας αρκετή ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς με στόχο, όπως είπαν, να δοθεί στο μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν δέχονται άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Αγγελος Γεωργίου Οδυσσέως δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση έγινε για να δοθεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι χωρίς άλλη χρονοτριβή πρέπει να δώσει οδηγίες να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες για το έργο.
Η υπομονή και η ανοχή των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς έχει, είπε, εξαντληθεί και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα ούτως ώστε το έργο αυτό, που χαρακτήρισε έργο ζωής για την Πόλη Χρυσοχούς αλλά και για όλη την Πάφο, να πάρει σάρκα και οστά.
Στο πλευρό των διαμαρτυρομένων βρέθηκαν οι Βουλευτές Πάφου Αντώνης Αντωνίου και Κώστας Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Γιώργος Λεπτός.
Όλοι τόνισαν τη σημασία που έχει για την Πάφο η κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς και από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα θέσει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή στην παρουσία και της Υπουργού Συγκοινωνιών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλή.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ
Ληστεία με πυροβολισμούς στον αέρα
Ένοπλη ληστεία διαπράχθηκε γύρω στις 8:50 το πρωί σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στην Λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο κουκουλοφόροι που μιλούσαν σπαστά ελληνικά εισήλθαν στο υποκατάστημα και, με την απειλή κυνηγητικού όπλου, απέσπασαν χρηματικό ποσό περίπου 15 χιλιάδων ευρώ, ενώ, φεύγοντας από την τράπεζα, πυροβόλησαν στον αέρα.
Οι δυο ληστές διέφυγαν με αυτοκίνητο ενοικιάσεως το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί από χθες. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από την αστυνομία σε απόσταση 300 μέτρων από το υποκατάστημα της τράπεζας. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεσή τους, ενώ στις έρευνες μετέχει και ελικόπτερο της δύναμης.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ....ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΓΛΥΚΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ Το Λιμνάτι είναι γνωστό σαν το χωριό με την μεγαλύτερη παραγωγή αμυγδάλων σε ολόκληρη την Κύπρο. Έτσι οι κάτοικοι της κοινότητας, εκτός από την χρήση του αμυγδάλου στην παραγωγή του σιουτσιούκου, έκαναν και γλυκά με το αμύγδαλο. Για να κατασκευάσουμε γλυκό αμυγδάλου πρέπει για αρχή να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα και να τα ξεφλουδίσουμε. Στην συνέχεια τα αμύγδαλα θα τα αλέσουμε. Ετοιμάσουμε σιρόπι (νερό, ζάχαρη, μαστίχα, ανθόνερο, λεμόνι) το οποίο προσθέτουμε λίγο-λίγο στα αλεσμένα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια ομοιόμορφη μάζα. Μετά το γλυκό συσκευάζεται σε γυάλινα μπουκαλάκια και είναι έτοιμα για κατανάλωση. Σήμερα το «Κτήμα Ερωτόκριτος» κατασκευάζει τα γλυκά αμυγδάλου καθώς και παλουζέ, σιουτσιούκο και κιοφτέρκα, στο νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο τους που βρίσκεται στα διοικητικά σύνορα του γειτονικού χωριού Κορφή. Το εργοστάσιο είναι υπερσύγχρονο και περιλαμβάνει εκτός από το εργαστήριο για την κατασκευή των πιο πάνω γλυκών, και ελιόμυλο. Στο εργοστάσιο υπάρχει επίσης και μουσείο αφιερωμένο στο σταφύλι και την ελιά καθώς και παραδοσιακό καφενείο - εστιατόριο.
Το ρέσιν είναι παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος σαν πιλάφι. Το ρέσιν προσφερόταν στους πολυπληθείς προσκεκλημένους κατά το φαγοπότι και την διασκέδαση που ακολουθούσαν την τελετή του γάμου. Η διαδικασία της τελετουργικής παρασκευής του άρχιζε δύο-τρεις μέρες πριν από τον γάμο και αποτελούσε μέρος των εθίμων του παραδοσιακού κυπριακού γάμου. Κύριο συστατικό για το ρέσιν είναι το σιτάρι. Το σιτάρι καθαριζόταν και στη συνέχεια μεταφερόταν, μέσα σε σκαφίδια σκεπασμένα με κόκκινες μαντίλες και με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδιών, στην βρύση του χωριού. Εκεί οι κοπέλες που βοηθούσαν στην προετοιμασία του γάμου το έπλεναν και κατόπιν το μετέφεραν πίσω στο σπίτι όπου το άπλωναν για να στεγνώσει. Την επόμενη μέρα, πάλι με την συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδιών, το άλεθαν. Το άλεσμα του γινόταν στο χερομύλι που όμως το γύριζαν ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο το σιτάρι δεν έλειωνε αλλά ξεφλουδιζόταν και έσπαζε ελαφρά. Μετά το έψηναν. Το ψήσιμο του σιταριού γινόταν σε μεγάλα δοχεία (καζάνια) και μέσα στον ζωμό στον οποίο πριν είχαν βραστεί και ψηθεί τα κρέατα. Κομμάτια κρεάτων και λίπη αφήνονταν μέσα στα καζάνια, μαζί με το σιτάρι. Πρόσθεταν δε και διάφορα αρωματικά. Το ψήσιμο έπαιρνε πολλές ώρες και απαιτούσε συνεχές ανακάτεμα με μεγάλη ξύλινη κουτάλα. Τελικά γινόταν ένας εύγευστος πηκτός χυλός. Σήμερα ρέσιν παρασκευάζεται ακόμη σε μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο γάμος ακολουθεί τα παλιά παραδοσιακά έθιμα, ωστόσο δεν ακολουθείται ολόκληρο το παλιό τελετουργικό της προετοιμασίας και της παρασκευής του. Στο Λιμνάτι ο κ. Γιώργος Ζαβρός παρασκευάζει ρέσιν για διάφορους γάμους και εκδηλώσεις. Ο ίδιος έμαθε από τον θείο του που πήγαινε και τον βοηθούσε. Το Σάββατο το πρωί θα σφάξει την αίγια, συνήθως μεγάλης ηλικίας για να είναι το κρέας της σφικτό και να έχει αρκετό λίπος. Θα το καθαρίσει και θα το κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Το απόγευμα θα βάλει τα κρέατα μαζί με νερό μέσα στο χαρτζί και θα το βάλει πάνω στην νυστιά για να βράσει. Θα προσθέσει άλας και ακολούθως θα το ξαφρίζει. Θα προσθέσει 4 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και θα σιγοψήνονται μέχρι την Κυριακή το πρωί. Την Κυριακή το πρωί θα αφαιρέσει το κρέας από το χαρτζί και θα το καθαρίσει από τα κόκκαλα. Στην συνέχεια θα κουλιάσει το ζωμό σε άλλο χαρτζί. Θα καθαρίσει καλά το πρώτο χαρτζί και θα βάλει μέσα το καθαρισμένο κρέας και τον ζωμό. Θα βάλει το χαρτζί πάνω στην νυστιά μέχρι να βράσει. Θα πλύνει το σιτάρι καλά, που είναι ήδη αλεσμένο με τον ειδικό τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω και θα το βάλει μέσα στο χαρτζί και θα το ανακατεύει για 3-4 ώρες. Κατά την διάρκεια του ανακατέματος προσθέτει νερό και άλας. Στην αρχή η φωτιά είναι δυνατή και στην συνέχεια μειώνει την ένταση της. Την τελευταία ώρα το ρέσιν ψήνεται μόνο με τα κάρβουνα. Το κατεβάζει από την νυστιά, το σκεπάζει και το αφήνει για 4-5 ώρες για να απορροφήσει το σιτάρι τον ζωμό. Μετά τις ώρες αυτές το ρέσιν είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Ζιβάνα ή ζιβανία από τη λέξη ζίβανα (στέμφυλα). Είναι το απόσταγμα κρασιού που παράγεται σε ειδικά καζάνια με τη μέθοδο της απόσταξης. Συνήθως η περιεκτικότητα της σε οινόπνευμα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 47-52%. Από την περίοδο της βενετοκρατίας μέχρι σήμερα η παραγωγή ζιβανίας αποτελεί μια βασική ασχολία και σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Κυπρίους αμπελουργούς. Η απόσταξη της ζιβανίας είναι μια πατροπαράδοτη τέχνη που για αιώνες μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σ' όλα σχεδόν τα κρασοχώρια, της Κύπρου.
Για να παρασκευάσουμε καλή ποιότητα ζιβανίας τα σταφύλια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ώριμα και υγιή, χωρίς λιώμα. Ο μούστος που θα χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση δεν πρέπει να είναι πέραν των 12-13° μπωμέ ώστε να έχει μια συμπληρωμένη ζύμωση. Όταν το μπωμόμετρο δείξει κάτω από το μηδέν, σημαίνει ότι η ζύμωση συμπληρώθηκε και ότι το σάκχαρο μετατράπηκε σε οινόπνευμα. Τότε το κρασί και τα τσίπουρα μπαίνουν μέσα στο καζάνι το οποίο γεμίζεται περίπου μέχρι τα 4/5. Η ζιβανία έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για εντριβές, για κρυολογήματα, για απολύμανση πληγών, για λιποθυμίες, για πονόδοντο, ως τονωτικό ποτό τον χειμώνα κ.ά. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν αλκοολούχο παραδοσιακό ποτό.
|