ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ
Η Κυπριακή παράδοση εκφράζεται μέσα από τιν πλούσια λαική τέχνη του νησιού μας. Τη χαρακτηρίζει η απλότητα, η ομορφιά. Πανάρχαιες τέχνες πέρασαν από τη μια γενιά στην άλλη και συνεχίζονται σήμερα από ικανούς τεχνήτες και τεχνήτριες οι οποίοι κατασκευάζουν έργα τέχνης τόσο διακοσμητικά όσο και λειτουργικά που κοσμούν κάθε σπίτι.
Τα έργα της Κυπριακής Λαικής Τέχνης αποτελούσαν πριν από λίγα χρόνια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Σε αυτά αντικατοπτρίζεται η ιστορία μας, η κοινωνική και καλλιτεχνική ανάπτυξη, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Από το είδος, την τεχνική και τα υλικά κατασκευής τους, εντοπίζει κανείς σημάδια που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την ιστορία και την ταυτότητά μας. Τέτοια αντικείμενα αφορούν τους τομείς της υφαντικής, κεντητικής, αργυροχοίας, δερματοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, λαικής ζωγραφικής κτλ.
Είναι γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία βιομηχανικών προιόντων είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των χειροποίητων ειδών από την καθημερινή μας ζωή. Η λαική τέχνη, που εξέφραζε τον πατροπαράδοτο χαρακτήρα της Κύπρου, άρχισε σταδιακά να παραμερίζεται και να χάνεται.
Η συλλογή και δαφύλαξη, πάνω σε συστηματική βάση, όσο είναι δυνατό, περσσότερων αντικειμένων του πολιτισμού της Κύπρου έγινε επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την κατάληψη και την παράνομη διοχέτευση στο εξωτερικό έργων τέχνης του λαού μας. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη μελέτη, διατήρηση και εξέλιξη της λαικής τέχνης. Ακόμα χρειάζεται να μεταδώσουμε την παράδοση μας από γενιά σε γενιά και να συμβάλουμε στη συνέχιση της.
Ενας τομέας της Κυπριακής Λαικής Τέχνης είναι και η κεντητική. Στον τόπο μας η κεντητική αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω σε εμπορική βάση. Στίς μέρες μας όμως το κέντημα έχει αποκτήσει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα και δεν θεωρείται είδος απαραίτητο στην καθημερινή μας ζωή.
Παλιά στην Κύπρο, κάθε κορίτσι άρχιζε από μικρή ηλικία να ετοιμάζει τα προικιά του, στα οποία έδινε ιδιαίτερη σημασία. Η τέχνη του κεντήματος έχει πολύ παλιά παράδοση. Αναμφίβολα τα Βυζαντινά και τα Ενετικά κεντήματα επηρέασαν την τοπική κεντητική. Η Κύπρια όμως κεντήτρια αφομοίωσε τα παλαιότερα και δημιούργησε καινούρια σχέδια, προσαρμοσμένα στη δική της πλούσια φαντασία και παράδοση. Η πλούσια παράδοση και τα έθιμα διατηρούνται αναλλοίωτα και η παραδοσιακή κεντητική αντιπροσωπεύει το ταλέντο των ντόπιων, τη γνώση που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να εκτιμάται η ιστορία, το περιβάλλον μας και ο κόσμος που ζούμε. Τέτοια δείγματα είναι τα Παφίτικα κεντήματα, τα Καρπασίτικα, τα κεντήματα Σολιάς και Μαραθάσας κ.ά.
Και ας μη ξεχνάμε το λευκαρίτικο, είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η κεντητική τέχνη και η λαϊκή παράδοση στην Κύπρο. Τα Λεύκαρα εδώ και ένα αιώνα, έγιναν παγκόσμια γνωστά ως η πατρίδα του κεντήματος. Μάλιστα οι ιδιαιτερότητες και η τεχνική των κεντημάτων που κατασκευάζονται στα Λεύκαρα, συνέτειναν στη διαμόρφωση ενός κεντήματος με ξεχωριστό στυλ που έχει πια καθιερωθεί και αποκαλείται «Λευκαρίτικο Κέντημα», ή απλά «Λευκαρίτικο».
Από τα Λεύκαρα, το μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας , απ' όπου πήρε το όνομα του το λευκαρίτικο κέντημα, γίνεται γνωστό σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με την παράδοση , επισκέφτηκε την Κύπρο ο περίφημος ζωγράφος της Αναγέννησης Leonardo Da Vinci και φεύγοντας πήρε μαζί του κέντημα , που το δώρισε για την τράπεζα του Καθεδρικού ναού « Duomo » του Μιλάνου.
Η παράδοση αυτή κρατήθηκε μέχρι σήμερα και ξαναζωντάνεψε στις 19 Οκτωβρίου του 1986. Τη μέρα αυτή της καθαγίασης του κυρίως βωμού του Καθεδρικού Ναού « Duomo » του Μιλάνου, η κοινότητα των Λευκάρων , δώρισε κεντημένο τραπεζομάντηλο, που κατασκευάστηκε στα Λεύκαρα, σ' ανάμνηση και συνέχιση της παράδοσης αυτής. Μ' αυτό το γεγονός η παράδοση δένεται με την πραγματικότητα.
Στα τέλη του περασμένου αιώνα, οι κάτοικοι των Λευκάρων επισκέπτονται τις πόλεις των γειτονικών χωρών, όπου υπήρχε το ελληνικό στοιχείο την Αλεξάνδρεια , το Κάιρο , τη Σμύρνη , την Κωνσταντινούπολη και κάνουν γνωστά τα λευκαρίτικα κεντήματα. Από την Ελλάδα περνούν σ' ολόκληρη την Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική. Οι Λευκαρίτες έμποροι κεντητάρηδες ταξίδευαν ή έμεναν στην Ευρώπη και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, πουλώντας και κάνοντας γνωστά τα κεντήματα τους, ενώ οι Λευκαρίτισσες κεντήτριες , πλουμάρισσες , έμεναν στο χωριό οργανώνοντας την παραγωγή.
Με τον τρόπο αυτό η φήμη τους, γίνεται ξακουστή και το λευκαρίτικο , φτάνει στις αρχές του αιώνα από το 1900 μέχρι το 1930, στους πιο τέλειους συνδυασμούς τεχνικής και αποτελέσματος.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Ο Σύλλογος Κυπρίων ρόδου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυτιακή 03-03-2013 και ώρα 18.00 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στην πλατεία Κύπρου με θέμα :
ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω νέοι γιατροί μέλη του Συλλόγου μας :
- Ιωσήφ Δημήτριος , Ωτορινολαρυγγολόγος
- Λουκαίδης Σάββας. Γενικός Ιατρός
- Μαυρονικόλας Πέτρος, Παιδίατρος
- Νικολάου Χάρης, Ορθοπαιδικός
Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Ιιατρικού Συλλόγου Ρόδου
Θα προσφερθούν καφές,αναψυκτικά καθώς και κυπριακά γλυκά-αλμυρά
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Αναστασιάδης: Χωρίς τη συμφωνία θα οδηγούμασταν σε πτώχευση
Δύο δεσμεύσεις και μια επώδυνη διαβεβαίωση περιελάμβανε το διάγγελμα που απηύθυνε την επομένη του Eurogroup προς τον Κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης.
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφενός δεσμεύτηκε:
1ον: Οτι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην επόμενή του συνεδρίαση θα διορίσει ποινικούς ανακριτές προκειμένου να αναζητήσουν και ενδεχομένως απονείμουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.
2ον: Οτι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία Προνοίας στις τράπεζες.
Και αφετέρου διαβεβαίωσε δε ότι κάθε άλλη λύση πέραν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup θα συνιστούσε χρεοκοπία της Κύπρου. «Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε πτώχευση», είπε χαρακτηριστικά.
«Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα και το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης», είπε ακόμη ο Κύπριος Πρόεδρος που διευκρίνισε ότι ο «επιβληθείς από την Κεντρική Τράπεζα περιορισμός των συναλλαγών θα είναι προσωρινός και σταδιακά θα αποκατασταθεί».
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία «επώδυνη», αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».
«Συμπατριώτες κουράγιο, ο λαός μας δεν ανέχεται την περιφρόνηση και ούτε θα υποκύψει στις όποιες δυσκολίες», ανέφερε επίσης σε δραματικούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης.
Τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά. Αποτέλεσμα τούτου ήταν, ανέφερε, η σύγκληση στις Βρυξέλλες του έκτακτου Eurogroup, με απώτερο στόχο την επίτευξη δανειακής σύμβασης και την έγκριση προγράμματος διάσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία του κράτους.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξήγησε ότι η μετάβαση του στις Βρυξέλλες σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είχε μια και μόνο επιδίωξη: «Να επιτύχουμε τη σωτηρία της πατρίδας μας μέσα από τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού μας συστήματος».
Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση, επεσήμανε και πρόσθεσε: « Οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον το ιδανικότερο. Όμως με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σʼένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας».
Όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος με την συμφωνία:
- Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
- Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν.
- Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.
Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις, ανέφερε . «Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο», δήλωσε .
Επίσης, εξήγησε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από αύριο κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει σύντομα στην πλήρη ομαλότητα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε, διασφαλίζει πλέον τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα από τη δανειακή σύμβαση , πρόσθεσε, επιτυγχάνουμε την άντληση δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, «γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, αλλά και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές μας εμπιστεύονται τη δημιουργικότητα του λαού μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας».
Επίσης, επεσήμανε ότι, παρά την πικρία και την απογοήτευση που όλοι νιώσαμε από τη στάση που ορισμένοι εταίροι μας τήρησαν έναντι της Κύπρου, δεν θεωρεί ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση.
ΕΚΛΟΓΕΣ 2013
|