ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ
Η ολομέλεια καταψήφισε το κούρεμα καταθέσεων. Ηχηρό «Όχι» στις απαιτήσεις του Γιούρογκρουπ
Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές, η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ, τα οποία ανα-διαμορφώθηκαν με τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης για προστασία των μικροκαταθετών.
Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του Δησύ και εναντίον οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων.
Αιτιολογώντας την απόφαση για τήρηση αποχής από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δησύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι, έχοντας στη ζυγαριά τις επιπτώσεις της υπερψήφισης και το τεράστιο κόστος της καταψήφισης, αυτή ήταν η πιο χρήσιμη και εποικοδομητική στάση.
Είπε επίσης ότι αποτελεί ένδειξη και απόλυτου σεβασμού στον πρόεδρο Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, αλλά βρέθηκε ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος αποδοχής της απόφασης ή χρεωκοπίας.
Πρόσθεσε ότι η αποχή είναι και φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας.
Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε επιπλέον ότι ο Δησύ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την Τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού πρότεινε την καταψήφιση της συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ και κατέθεσε πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
Ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου, δεν επιχειρούν να την βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά.
Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, τόνισε, βρίσκεται το κυπριακό και το φυσικό αέριο.
Είναι εξόφθαλμο, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, πως οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο της Τρόικας, δεν θα καρποφορήσει, αλλά θα οδηγήσει τον τόπο σε ένα φαύλο κύκλο μαρτυρικών συνεπειών.
Πρόταση του Ακέλ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις.
Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, το Ακέλ υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και επεξεργάστηκε προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.
Το Ακέλ, είπε, ετοίμασε πακέτο μέτρων, τα οποία, εάν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα συζητήσει μαζί της και με τα άλλα κόμματα.
Το Δήκο απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν.
Αυτή η τοποθέτηση, εξήγησε ο κύριος Καρογιάν, σημαίνει "όχι" στον αφανισμό της Κύπρου από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο και η απάντηση στην απρόκλητη επίθεση που δέχεται η πατρίδα, πρέπει να είναι μία, ενιαία και εθνική.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, μέσα από τη συνεργασία με διαχρονικά φίλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που είχαν στηρίξει στο παρελθόν την Κύπρο σε δύσκολες στιγμές.
Για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι στερείται νομικής βάσης και πολιτικής ηθικής και επρόκειτο για ανομολόγητο, προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, με προεκτάσεις και στο εθνικό θέμα.
Θέλουν, είπε, να μας απογυμνώσουν από συμμάχους και σε κάποια φάση να μπει και το φυσικό αέριο υπό τη δική τους επιρροή.
Αρνούμαστε να υποκύψουμε στο εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται ενώπιον της Βουλής, τόνισε ο πρόεδρος της Εδέκ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Η Βουλή, είπε, καλείται να νομιμοποιήσει μια απόφαση που αφορά ουσιαστικά ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων.
Μερικοί, τόνισε ο κύριος Ομήρου, μιλούν για καταστροφή, αν δεν ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία και υποστηρίζουν ότι θα πέσει ο πέλεκυς που οριστικά και αμετάκλητα θα καταστρέψει την κυπριακή οικονομία.
Διερωτήθηκε, ωστόσο, εάν η καταστροφή αποφεύγεται με τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Επισημαίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, οι ξένοι καταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματα τους από τις κυπριακές τράπεζες, είπε ότι η Εδέκ προτείνει απόσυρση της πρότασης του Γιούρογκρουπ και επανα-διαπραγμάτευσή της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει την πλήρη στήριξη της Εδέκ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι λύση η Τρόικα και η Κύπρος πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της.
Τους είδαμε, πρόσθεσε, τους πράξαμε και δεν τους θέλουμε, γι' αυτό πρέπει να φύγουμε, γιατί αν αυτή είναι η Ευρώπη που θέλαμε, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτήν.
Ο κύριος Συλλούρης χαρακτήρισε ανέντιμη, απαράδεκτη και αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που πρέπει να βρει την αντίστασή της.
Και θα ήταν, τόνισε, διπλά ανέντιμο εκ μέρους της Κύπρου, αν δεν φανεί αξιόπιστη έναντι των ξένων που εμπιστεύτηκαν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και διατηρούν τις καταθέσεις τους στο νησί.
Οι Οικολόγοι απορρίπτουν το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων.
Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια, ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι οι Οικολόγοι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή αυτού του νομοσχεδίου που οδηγεί ουσιαστικά στην υποδούλωση του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας για πολλά χρόνια.
Οτι επιβάλλεται να γίνει στον τραπεζικό τομέα, τόνισε, μπορούμε να το επιβάλουμε μόνοι μας, με τον σωστό τρόπο.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτη την απόφαση του Γιούρογκρουπ.
Μας καλούν, είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουμε νομοθεσίες, που είναι εναντίον της διεθνούς έννομης τάξης, του συντάγματος και του κράτους δικαίου και να μπούμε στις τσέπες των καταθετών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους αρπάξουμε, υπό μορφή κλεπταποδόχου, τις οικονομίες μιας ζωής.
Δεν νομίζω, τόνισε ο κύριος Κουλίας, ότι οιοσδήποτε από εμάς, σε αυτή την αίθουσα, θα δεχθεί αυτού του είδους επαισχυντία.
Ανοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο
Στις 8 απόψε η ανακήρυξη του νέου Προέδρου
Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο είναι οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Θα γίνει διάλειμμα μίας ώρας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 545,491 εκλογείς. Θα λειτουργήσουν 1,139 εκλογικά κέντρα από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.
Γύρω στις επτά το βράδυ αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, ενώ η ανακήρυξη του νέου Προέδρου είναι προγραμματισμένη να γίνει στις δέκα το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».
ΕΚΛΟΓΕΣ 2013
Όπως τόνισε, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εξέφρασε το αίτημα για την απαλλαγή από την διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ
Αυτό το αποτέλεσμα, συνέχισε θα μετατραπεί την επόμενη Κυριακή, «σε ξεκάθαρη εντολή» που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
«Με τις δυνάμεις, που στήριξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, έχουμε πολλά κοινά, ιστορικά, στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Εχουμε τώρα, την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια και την μεθοδικότητα που δώσαμε τη μάχη του πρώτου γύρου, θα δώσουμε τη μάχη και του δεύτερου γύρου», τόνισε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.
Επίσης, ο κ. Σταύρος Μαλάς, ζήτησε τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν κοινό στόχο την προάσπιση της Κύπρου και του λαού της, την επίλυση του Κυπριακου και την απαλλαγή από την κατοχή.
«Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα» , κατέληξε ο κ. Μαλάς.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά δεδομένα» το 24,93%, που εξασφάλισε στις σημερινές εκλογές, παρόλο που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.
Ο ίδιος συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του κ.κ Αναστασιάδη και Μαλά, ενώ δήλωσε ότι «το επιτελείο του έδωσε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, απέναντι, στο κατεστημένο και στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς». Δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την εντολή, που του ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες.
Ο κ. Λιλλήκας, επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις προσεχείς μέρες ποιόν από τους κυρίους Αναστασιάδη και Μαλά θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, και κατά πόσο θα προχωρήσει στην δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.
Γραπτή δήλωση με την οποία συγχαίρει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις Προεδρικές Εκλογές, εξέδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτένς.
«Φεύγω πικραμένος»Δ. Χριστόφιας: Η Κύπρος νιώθει κατατρεγμένη
Την πικρία του για τη στάση ορισμένων ευρωπαίων προς την Κύπρο εξέφρασε ο Δ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επαφών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά τη σημερινή τελευταία επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του συμβουλίου της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος νιώθει αυτή τη στιγμή «κατατρεγμένη». Ο κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και επέκρινε εκείνους που, όπως είπε, «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνία, αρνούμενοι να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει». Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Υποδεχόμενος τον κ. Χριστόφια, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην «εγκάρδια» και «ειλικρινή» συνεργασία του με τον κύπριο πρόεδρο. Επισήμανε ακόμη ότι το τέλος της θητείας του κ. Χριστόφια δεν σημαίνει ότι θα είναι και τέλος της φιλίας τους. «Ούτως ή άλλως θα βλεπόμαστε, και ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε», σημείωσε. Με τη σειρά του, ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την «ανιδιοτελή στήριξή» του και όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στα κοινά προβλήματα των δύο λαών. «Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε, να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα. Γιατί και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί», πρόσθεσε. «Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο», συνέχισε και διερωτήθηκε «πού είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης» από τη στιγμή που «η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν». Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας, ο κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του «ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου». Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και τη φιλία του, ενώ δήλωσε βέβαιος πως η αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί. «Οι καρποί των προσπαθειών μας, αγαπητοί μου, μιλούν αφ’ εαυτών. Στο Κυπριακό αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ενός βήματος μπροστά», παρατήρησε ο κ. Χριστόφιας. Όπως ανέφερε μάλιστα έχει «μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά». Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία που είχε με τον κύπριο πρόεδρο και «γενναία» την επιλογή του κ. Χριστόφια να τερματίσει τη θητεία του στην πολιτική, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές του». «Θέλω ως φίλος να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες τις δικές μας στιγμές και να τον διαβεβαιώσω ότι η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο», υπογράμμισε. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι ο ελληνισμός, «που δοκιμάζεται σήμερα σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο», θα βγει, όπως είπε, «ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο για την περιοχή». |